Przejdź do głównej zawartości

TARTA Z KURKAMI I BRZOSKWINIAMI

Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? Proponuję tartę z kurkami, pierwszymi grzybami w tym sezonie, i oczywiście z owocami, które ostatnio wpycham do wielu potraw wytrawnych. Brzoskwinie świetnie do takich potraw pasują - czy to do sałatek, czy do wypieków. Nie bójcie się łączyć owoców ze słonymi smakami i dodawajcie je nie tylko do deserów!

Składniki (na małą formę do tarty):


  • 1 mały słodki ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 brzoskwinia
  • 100 g kurek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu

Na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 90 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i schować je do lodówki. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Batata ugotować w skórce, najlepiej na parze. Po ugotowaniu rozgnieść go na gładkie pure. Lekko posolić.
Cebulę pokroić w piórka i smażyć aż się zacznie rumienić. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażyć kurki. Uważać, żeby się nie spaliły, bo będą się piekły na wierzchu tarty. 
Brzoskwinię pokroić w jak najcieńsze plasterki. Polać ją jedną łyżką octu balsamicznego, posypać bardzo drobno posiekanym rozmarynem.
Po pół godziny wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim dno i boki tarty, wcześniej posmarowanej masłem lub olejem kokosowym. Podpiec w piekarniku przez 15 minut (190 st. C). Wyjąć podpieczony spód i włożyć na niego kolejno: pure z batatów, podsmażoną cebulkę, plasterki brzoskwini, kurki. Grzyby staramy się umieścić w wolnych przestrzeniach i lekko docisnąć do brzoskwiń, żeby połączyły się z "sokami" i zbytnio się nie przypaliły. Czas pieczenia to około 30 minut w 190 st. C lub do momentu gdy wierzch będzie ładnie przypieczony.

Wskazówki:

  • podane przeze mnie składniki są na małą, podłużną formę. Jeśli używamy standardowej okrągłej formy do tarty, należy ilość składników zwiększyć: na ciasto 250 g mąki i 125 g tłuszczu. Natomiast składników warzywno-owocowych można użyć dwa razy więcej, czyli 2 cebule, 2 małe ziemniaki słodkie, 2 brzoskwinie i 200 g kurek
  • przepis jest wegański, ponieważ zamiast masła można użyć oleju kokosowego (oczywiście rafinowanego, niepachnącego)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...