czwartek, 18 sierpnia 2016

ROLADA BISZKOPTOWA Z RÓŻANYM KREMEM I Z OWOCAMI LEŚNYMI

Moje ulubione ciasta, to zdecydowanie te z kremem. Ta rolada to takie trochę moje wspomnienie z dzieciństwa: biszkopt, bita śmietana i owoce prosto z lasu! Jeżyny zawsze gościły na moim torcie urodzinowym, który robiła mama. Z kolei biszkoptowe rolady zawsze lubiłam pałaszować u cioci na imieninach. 
Innowacyjne dla mnie w tym przepisie jest użycie cukru różanego, który świetnie komponuje się z owocami jagodowymi. Ostatnio nie jestem wielką fanką cukru i staram się go ograniczać, ale tego typu wypieków nie potrafię sobie odmówić (swoją drogą nie ma go w tym cieście aż tak dużo!).
Weganie pewnie są trochę zawiedzeni tym przepisem, ale obiecuję, że niedługo na blogu pojawi się kilka ciekawych bezmlecznych i bezjajecznych przepisów na słodkości ;)

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru lub cukru różanego*
  • leśne owoce (jagody, maliny, jeżyny, poziomki) - mniej więcej 2 szklanki (im więcej, tym lepiej; pakujemy tyle, ile się "zmieści" do ciasta)
  • listki bazylii cytrynowej do dekoracji
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Nadal miksując, dodaj żółtka. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodaj na koniec i delikatnie wymieszaj. 
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blaszkę o wymiarach ok. 33 x 38 cm wyłóż papier do wypieków i delikatnie rozprowadź ciasto biszkoptowe. Piecz przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż na wilgotną lnianą ściereczkę, zdejmij papier i zawiń ciasto w ściereczkę. Odłóż do wystygnięcia. 
Serek mascarpone, śmietankę i cukier różany zmiksuj na sztywny krem. 2/3 kremu wymieszaj z większą częścią owoców (najładniejsze zostaw do dekoracji). Rozwiń biszkopt ze ściereczki, posmaruj go równomiernie kremem z owocami. Zawiń roladę. Wierzch posmaruj 1/3 kremu i udekoruj pozostałymi owocami oraz listkami cytrynowej bazylii. 


Wskazówki:



  • (*) cukier różany można zrobić w prosty sposób: płatki róży pomarszczonej zblenduj z cukrem i sokiem z cytryny. Susz na pergaminie przez kilka godzin. Ewentualnie zblenduj ponownie lub zmiel w młynku do kawy na cukier puder. Proporcje jakie należy zachować: 200 g płatków na 1 kg cukru i sok z połowy cytryny 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...