Przejdź do głównej zawartości

ROLADA BISZKOPTOWA Z RÓŻANYM KREMEM I Z OWOCAMI LEŚNYMI

Moje ulubione ciasta, to zdecydowanie te z kremem. Ta rolada to takie trochę moje wspomnienie z dzieciństwa: biszkopt, bita śmietana i owoce prosto z lasu! Jeżyny zawsze gościły na moim torcie urodzinowym, który robiła mama. Z kolei biszkoptowe rolady zawsze lubiłam pałaszować u cioci na imieninach. 
Innowacyjne dla mnie w tym przepisie jest użycie cukru różanego, który świetnie komponuje się z owocami jagodowymi. Ostatnio nie jestem wielką fanką cukru i staram się go ograniczać, ale tego typu wypieków nie potrafię sobie odmówić (swoją drogą nie ma go w tym cieście aż tak dużo!).
Weganie pewnie są trochę zawiedzeni tym przepisem, ale obiecuję, że niedługo na blogu pojawi się kilka ciekawych bezmlecznych i bezjajecznych przepisów na słodkości ;)

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru lub cukru różanego*
  • leśne owoce (jagody, maliny, jeżyny, poziomki) - mniej więcej 2 szklanki (im więcej, tym lepiej; pakujemy tyle, ile się "zmieści" do ciasta)
  • listki bazylii cytrynowej do dekoracji
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Nadal miksując, dodaj żółtka. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodaj na koniec i delikatnie wymieszaj. 
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blaszkę o wymiarach ok. 33 x 38 cm wyłóż papier do wypieków i delikatnie rozprowadź ciasto biszkoptowe. Piecz przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż na wilgotną lnianą ściereczkę, zdejmij papier i zawiń ciasto w ściereczkę. Odłóż do wystygnięcia. 
Serek mascarpone, śmietankę i cukier różany zmiksuj na sztywny krem. 2/3 kremu wymieszaj z większą częścią owoców (najładniejsze zostaw do dekoracji). Rozwiń biszkopt ze ściereczki, posmaruj go równomiernie kremem z owocami. Zawiń roladę. Wierzch posmaruj 1/3 kremu i udekoruj pozostałymi owocami oraz listkami cytrynowej bazylii. 


Wskazówki:



  • (*) cukier różany można zrobić w prosty sposób: płatki róży pomarszczonej zblenduj z cukrem i sokiem z cytryny. Susz na pergaminie przez kilka godzin. Ewentualnie zblenduj ponownie lub zmiel w młynku do kawy na cukier puder. Proporcje jakie należy zachować: 200 g płatków na 1 kg cukru i sok z połowy cytryny 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...