Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z TOFU I WIŚNIOWĄ FRUŻELINĄ

Weganizm nie oznacza, że musisz zrezygnować z tradycyjnych naleśników z serem. Bezmleczne i bezjajeczne naleśniki nadziewane tofu i polane wiśniowym kisielem prezentują się nieziemsko i są niebiańsko pyszne (nawet lepsze od tych tradycyjnych). Żeby było jeszcze bardziej po królewsku, warto zaszaleć i zrobić kokosową bitą śmietankę (chciałam tak zrobić, ale kupione przeze mnie mleko kokosowe nie miało śmietanki). 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 banan
  • 1,5 szklanka mleka (migdałowego lub sojowego)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do ciasta i odrobina do smażenia
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 - 220 g)
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ok. 1 szklanka kompotu wiśniowego lub świeżych wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Banana zblenduj na gładką papkę. Zmiksuj z mąką, mlekiem i olejem. Smaż na małej ilości tłuszczu lub bez na bardzo rozgrzanej patelni. 
Tofu rozgnieć z cukrem i mlekiem kokosowym. Przypraw ziarenkami wanilii. Można dodatkowo dodać rodzynki.
Moja frużelina to nic innego, jak gęsty kisiel wiśniowy z dużą ilością owoców. Wystarczy wydrylować wiśnie i zagotować wraz z odrobiną wody z kompotu lub zwykłej wody, gdy gotujemy świeże wiśnie. Do świeżych trzeba dodać jeszcze trochę cukru, według smaku. Gdy owoce się zagotują, dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (1/4 szklanki wody). Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw do ostudzenia. 
Naleśniki przełóż farszem. Jeśli lubisz bardzo ciepłe i chrupiące, możesz je po nadzianiu jeszcze podsmażyć na patelni na oleju kokosowym. Naleśniki polej wiśniową frużeliną. Smacznego!


Wskazówki:

  • Wegańskie naleśniki mogą się trochę "kleić" do patelni. Jeżeli patelnia ma niezniszczoną powierzchnię i rozgrzejesz ją bardzo dobrze, na pewno nie przywrą. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość i nie próbować odklejać ich zbyt wcześnie. Dopiero gdy ładnie się podpieką. 
  • Banan w tym przepisie jest zamiennikiem jajka. Pasuje do słodkich naleśników. Do wytrawnych placków najlepiej sprawdzi się 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego.  

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.