Weganizm nie oznacza, że musisz zrezygnować z tradycyjnych naleśników z serem. Bezmleczne i bezjajeczne naleśniki nadziewane tofu i polane wiśniowym kisielem prezentują się nieziemsko i są niebiańsko pyszne (nawet lepsze od tych tradycyjnych). Żeby było jeszcze bardziej po królewsku, warto zaszaleć i zrobić kokosową bitą śmietankę (chciałam tak zrobić, ale kupione przeze mnie mleko kokosowe nie miało śmietanki).
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 banan
- 1,5 szklanka mleka (migdałowego lub sojowego)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do ciasta i odrobina do smażenia
- 1 kostka tofu naturalnego (180 - 220 g)
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka brązowego cukru
- ok. 1 szklanka kompotu wiśniowego lub świeżych wiśni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tofu rozgnieć z cukrem i mlekiem kokosowym. Przypraw ziarenkami wanilii. Można dodatkowo dodać rodzynki.
Moja frużelina to nic innego, jak gęsty kisiel wiśniowy z dużą ilością owoców. Wystarczy wydrylować wiśnie i zagotować wraz z odrobiną wody z kompotu lub zwykłej wody, gdy gotujemy świeże wiśnie. Do świeżych trzeba dodać jeszcze trochę cukru, według smaku. Gdy owoce się zagotują, dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (1/4 szklanki wody). Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw do ostudzenia.
Naleśniki przełóż farszem. Jeśli lubisz bardzo ciepłe i chrupiące, możesz je po nadzianiu jeszcze podsmażyć na patelni na oleju kokosowym. Naleśniki polej wiśniową frużeliną. Smacznego!
Wskazówki:
- Wegańskie naleśniki mogą się trochę "kleić" do patelni. Jeżeli patelnia ma niezniszczoną powierzchnię i rozgrzejesz ją bardzo dobrze, na pewno nie przywrą. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość i nie próbować odklejać ich zbyt wcześnie. Dopiero gdy ładnie się podpieką.
- Banan w tym przepisie jest zamiennikiem jajka. Pasuje do słodkich naleśników. Do wytrawnych placków najlepiej sprawdzi się 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego.
Wyglądają cudownie! *.*
OdpowiedzUsuńApetyczne naleśniki! :)