Przejdź do głównej zawartości

ZAPIEKANKA ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW, SZPINAKU I BURAKÓW

Pyszna i prosta zapiekanka z kilku składników. Jest bardzo sycąca, więc idealna na początek jesieni. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo wszystko musi się dobrze ugotować, ale przy dobrej organizacji pracy półtorej godziny powinno wystarczyć. Jeśli masz już ugotowaną kaszę z poprzedniego dnia, będzie jeszcze krócej.


Składniki:


  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 burak wielkości batata lub 2 mniejsze
  • 1/2 opakowania szpinaku baby 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i ostrej papryki
  • szczypta czarnej soli (kala namak) - opcjonalnie
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • garść migdałów lub innych orzechów/nasion
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz


  1. Pęczak gotuj w 1 1/2 szklanki wody przez około 40-50 minut. Batata gotuj 20 minut, buraka 30. 
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej czosnek, dodaj szpinak i smaż 2 minuty. Przełóż szpinak do miseczki. Na tej samej patelni możesz zrobić beszamel. Rozpuść 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj mąkę i podgrzewaj jeszcze minutę. Dodawaj stopniowo chłodne mleko, ciągle mieszając. Jeśli beszamel będzie za gęsty, dodaj więcej mleka. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną chili oraz sokiem z cytryny. 
  3. Ugotowany pęczak wymieszaj z beszamelem. Ugotowane warzywa pokrój na grube plastry. 
  4. W foremce posmarowanej oliwą lub olejem kokosowym ułóż kolejne warstwy zapiekanki: plasterki buraka i batata, kaszę, szpinak, plasterki batata i buraka, kaszę i na wierzchu plasterki batata oraz szpinak. Wierzch zapiekanki można posmarować cienką warstwą oleju. 
  5. Zapiecz w temperaturze 200 st. C przez 40 minut. Przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Na koniec odkryj wierzch, by bataty ładnie się przypiekły. 
  6. Podawaj z bazyliowym pesto - wystarczy zmiksować bazylię, czosnek, migdały, oliwę, sól. 

Wskazówki:


  • zamiast batatów możesz użyć dyni, np. hokkaido - zapiekanka będzie jeszcze pyszniejsza
  • dodatek czarnej soli do beszamelu doda zapiekance "jajecznego" smaku. Nie jest ona obowiązkowa
  • pesto możesz też zrobić z innych ziół. Do tej potrawy pasuje np. pesto pietruszkowe (używasz tych samych przypraw, tylko zamiast bazylii pietruszkę)

Komentarze

  1. Świetnie się prezentuje, szczególnie w przekroju ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :) I dobrze się kroi. Myślę że dzięki dodatkowi beszamelu. Tutaj akurat kroiłam świeżo upieczoną, ale na drugi dzień, gdy podgrzewałam na obiad, była zwarta po przekrojeniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.