Przejdź do głównej zawartości

ZAPIEKANKA ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW, SZPINAKU I BURAKÓW

Pyszna i prosta zapiekanka z kilku składników. Jest bardzo sycąca, więc idealna na początek jesieni. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo wszystko musi się dobrze ugotować, ale przy dobrej organizacji pracy półtorej godziny powinno wystarczyć. Jeśli masz już ugotowaną kaszę z poprzedniego dnia, będzie jeszcze krócej.


Składniki:


  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 burak wielkości batata lub 2 mniejsze
  • 1/2 opakowania szpinaku baby 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i ostrej papryki
  • szczypta czarnej soli (kala namak) - opcjonalnie
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • garść migdałów lub innych orzechów/nasion
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz


  1. Pęczak gotuj w 1 1/2 szklanki wody przez około 40-50 minut. Batata gotuj 20 minut, buraka 30. 
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej czosnek, dodaj szpinak i smaż 2 minuty. Przełóż szpinak do miseczki. Na tej samej patelni możesz zrobić beszamel. Rozpuść 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj mąkę i podgrzewaj jeszcze minutę. Dodawaj stopniowo chłodne mleko, ciągle mieszając. Jeśli beszamel będzie za gęsty, dodaj więcej mleka. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną chili oraz sokiem z cytryny. 
  3. Ugotowany pęczak wymieszaj z beszamelem. Ugotowane warzywa pokrój na grube plastry. 
  4. W foremce posmarowanej oliwą lub olejem kokosowym ułóż kolejne warstwy zapiekanki: plasterki buraka i batata, kaszę, szpinak, plasterki batata i buraka, kaszę i na wierzchu plasterki batata oraz szpinak. Wierzch zapiekanki można posmarować cienką warstwą oleju. 
  5. Zapiecz w temperaturze 200 st. C przez 40 minut. Przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Na koniec odkryj wierzch, by bataty ładnie się przypiekły. 
  6. Podawaj z bazyliowym pesto - wystarczy zmiksować bazylię, czosnek, migdały, oliwę, sól. 

Wskazówki:


  • zamiast batatów możesz użyć dyni, np. hokkaido - zapiekanka będzie jeszcze pyszniejsza
  • dodatek czarnej soli do beszamelu doda zapiekance "jajecznego" smaku. Nie jest ona obowiązkowa
  • pesto możesz też zrobić z innych ziół. Do tej potrawy pasuje np. pesto pietruszkowe (używasz tych samych przypraw, tylko zamiast bazylii pietruszkę)

Komentarze

  1. Świetnie się prezentuje, szczególnie w przekroju ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :) I dobrze się kroi. Myślę że dzięki dodatkowi beszamelu. Tutaj akurat kroiłam świeżo upieczoną, ale na drugi dzień, gdy podgrzewałam na obiad, była zwarta po przekrojeniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...