Pyszna i prosta zapiekanka z kilku składników. Jest bardzo sycąca, więc idealna na początek jesieni. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo wszystko musi się dobrze ugotować, ale przy dobrej organizacji pracy półtorej godziny powinno wystarczyć. Jeśli masz już ugotowaną kaszę z poprzedniego dnia, będzie jeszcze krócej.
Składniki:
- 1 batat (słodki ziemniak)
- 1 burak wielkości batata lub 2 mniejsze
- 1/2 opakowania szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- po szczypcie gałki muszkatołowej i ostrej papryki
- szczypta czarnej soli (kala namak) - opcjonalnie
- sok z 1/2 cytryny
- pęczek bazylii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- garść migdałów lub innych orzechów/nasion
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- Pęczak gotuj w 1 1/2 szklanki wody przez około 40-50 minut. Batata gotuj 20 minut, buraka 30.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej czosnek, dodaj szpinak i smaż 2 minuty. Przełóż szpinak do miseczki. Na tej samej patelni możesz zrobić beszamel. Rozpuść 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj mąkę i podgrzewaj jeszcze minutę. Dodawaj stopniowo chłodne mleko, ciągle mieszając. Jeśli beszamel będzie za gęsty, dodaj więcej mleka. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną chili oraz sokiem z cytryny.
- Ugotowany pęczak wymieszaj z beszamelem. Ugotowane warzywa pokrój na grube plastry.
- W foremce posmarowanej oliwą lub olejem kokosowym ułóż kolejne warstwy zapiekanki: plasterki buraka i batata, kaszę, szpinak, plasterki batata i buraka, kaszę i na wierzchu plasterki batata oraz szpinak. Wierzch zapiekanki można posmarować cienką warstwą oleju.
- Zapiecz w temperaturze 200 st. C przez 40 minut. Przez pierwsze 30 minut pod przykryciem. Na koniec odkryj wierzch, by bataty ładnie się przypiekły.
- Podawaj z bazyliowym pesto - wystarczy zmiksować bazylię, czosnek, migdały, oliwę, sól.
Wskazówki:
- zamiast batatów możesz użyć dyni, np. hokkaido - zapiekanka będzie jeszcze pyszniejsza
- dodatek czarnej soli do beszamelu doda zapiekance "jajecznego" smaku. Nie jest ona obowiązkowa
- pesto możesz też zrobić z innych ziół. Do tej potrawy pasuje np. pesto pietruszkowe (używasz tych samych przypraw, tylko zamiast bazylii pietruszkę)
Świetnie się prezentuje, szczególnie w przekroju ;D
OdpowiedzUsuńA dziękuję :) I dobrze się kroi. Myślę że dzięki dodatkowi beszamelu. Tutaj akurat kroiłam świeżo upieczoną, ale na drugi dzień, gdy podgrzewałam na obiad, była zwarta po przekrojeniu :)
UsuńFantastyczna zapiekanka!
OdpowiedzUsuń