Przejdź do głównej zawartości

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: KOKTAJL "PUMPKIN SPICE LATTE"

Zakochałam się w dyniowej kawie i ten koktajl jest właśnie wariacją na jej temat. Można go pić na ciepło lub na zimno. Idealny na śniadanie. Wspaniale rozgrzewa.

Składniki:


  • mała filiżanka możnego espresso
  • 1/2 szklanki dyniowego pure
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 goździk
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • mleko kokosowe lub wiórki kokosowe do dekoracji


Zaparz kawę. Ugotuj mleko w rondelku. Przyprawy rozetrzyj w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze. 
Dla bardziej deserowego charakteru można pokusić się o ozdobienie koktajlu wegańską bitą śmietaną z mleka kokosowego lub posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  1. U nas tylko na ciepło taki warzywny koktajl. Na zimno możemy pić tylko wodę ale i tak lepiej aby była ciepła - takie zalecenia mamy od lekarza. Wodę mamy z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją smaczną i zdrową.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.