poniedziałek, 31 października 2016

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: KOKTAJL "PUMPKIN SPICE LATTE"

Zakochałam się w dyniowej kawie i ten koktajl jest właśnie wariacją na jej temat. Można go pić na ciepło lub na zimno. Idealny na śniadanie. Wspaniale rozgrzewa.

Składniki:


  • mała filiżanka możnego espresso
  • 1/2 szklanki dyniowego pure
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 goździk
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • mleko kokosowe lub wiórki kokosowe do dekoracji


Zaparz kawę. Ugotuj mleko w rondelku. Przyprawy rozetrzyj w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze. 
Dla bardziej deserowego charakteru można pokusić się o ozdobienie koktajlu wegańską bitą śmietaną z mleka kokosowego lub posypać wiórkami kokosowymi.

1 komentarz:

  1. U nas tylko na ciepło taki warzywny koktajl. Na zimno możemy pić tylko wodę ale i tak lepiej aby była ciepła - takie zalecenia mamy od lekarza. Wodę mamy z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją smaczną i zdrową.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...