Zakochałam się w dyniowej kawie i ten koktajl jest właśnie wariacją na jej temat. Można go pić na ciepło lub na zimno. Idealny na śniadanie. Wspaniale rozgrzewa.
Składniki:
- mała filiżanka możnego espresso
- 1/2 szklanki dyniowego pure
- 1 banan
- 1/2 szklanki mleka ryżowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 goździk
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- mleko kokosowe lub wiórki kokosowe do dekoracji
Zaparz kawę. Ugotuj mleko w rondelku. Przyprawy rozetrzyj w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.
Dla bardziej deserowego charakteru można pokusić się o ozdobienie koktajlu wegańską bitą śmietaną z mleka kokosowego lub posypać wiórkami kokosowymi.
U nas tylko na ciepło taki warzywny koktajl. Na zimno możemy pić tylko wodę ale i tak lepiej aby była ciepła - takie zalecenia mamy od lekarza. Wodę mamy z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją smaczną i zdrową.
OdpowiedzUsuń