Przejdź do głównej zawartości

MÓJ ARTYKUŁ W LISTOPADOWEJ "WRÓŻCE": TWÓRCZY FERMENT

Przygodę z kiszonkami rozpoczęłam dopiero w tym roku. Wcześniej podglądałam trochę, jak moja mama kisi ogórki czy kapustę. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała ukisić czegoś więcej... W listopadowej "Wróżce" znajdziecie mój artykuł na temat fermentacji "Twórczy ferment". Dzielę się tam wiedzą teoretyczną i praktyczną oraz zdjęciami i przepisami na nietypowe kiszonki. 

Warzywa czy owoce poddane fermentacji mlekowej są nieocenione dla naszego zdrowia. Zwłaszcza na diecie wegetariańskiej i wegańskiej nie możemy o nich zapominać. Co najważniejsze, zrobienie takiej kiszonki jest dziecinnie proste. W artykule podaję kilka rad, dzięki którym kiszonki zawsze się udadzą. Są też przepisy - nie tylko na warzywa, ale też na kiszone owoce. 

Co można ukisić? Wszystko! Pytanie tylko, czy będzie nam to smakowało. Zachęcam do eksperymentowania z domową fermentacją! Kiszone produkty można zjadać jako superzdrowe surówki albo wyczarować z nich ciekawe dania. Buraczki świetnie podkręcą smak barszczu, na bazie pomidorów robię rewelacyjny sos do makaronu, kiszonego kalafiora starłam na tarce i ugotowałam zupę (w smaku trochę podobna do ogórkowej). Kiszone śliwki dobrze smakują jako słodko-kwaśny dodatek do sałatek. Spróbujcie coś zakisić, a na pewno się zakochacie!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.