środa, 21 grudnia 2016

KORZENNY PUDDING CHIA Z DYNIĄ I POMARAŃCZĄ

Deser, który sprawdzi się na zdrowe, świąteczne śniadanie. Ma intensywnie korzenny aromat i, mimo że jest bez cukru, ma bardzo słodki smak. Kwaśne pomarańcze przełamują słodycz, a ich zapach podkreśla korzenną nutę. 

Składniki na 4 porcje:
  •  mała dynia japońska (Hokkaido) lub kawałek innej dyni o wadze ok. 700 g
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka ryżowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 4 łyżki chia
  • 1 pomarańcza

 Dynię pokrój na ósemki. Usuń pestki. Nie obieraj. Ugotuj na parze do miękkości, przez 10-15 minut. Ostudź i łyżką wydrąż miąższ. W wysokim naczyniu umieść ugotowaną dynię, mleko ryżowe i ksylitol oraz przyprawy sproszkowane w młynku lub moździerzu. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj nasiona chia i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Po 5 minutach wymieszaj ponownie. Pudding przełóż do szklanek, słoików lub salaterek. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj cząsteczkami pomarańczy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...