Przejdź do głównej zawartości

KORZENNY PUDDING CHIA Z DYNIĄ I POMARAŃCZĄ

Deser, który sprawdzi się na zdrowe, świąteczne śniadanie. Ma intensywnie korzenny aromat i, mimo że jest bez cukru, ma bardzo słodki smak. Kwaśne pomarańcze przełamują słodycz, a ich zapach podkreśla korzenną nutę. 

Składniki na 4 porcje:
  •  mała dynia japońska (Hokkaido) lub kawałek innej dyni o wadze ok. 700 g
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka ryżowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 4 łyżki chia
  • 1 pomarańcza

 Dynię pokrój na ósemki. Usuń pestki. Nie obieraj. Ugotuj na parze do miękkości, przez 10-15 minut. Ostudź i łyżką wydrąż miąższ. W wysokim naczyniu umieść ugotowaną dynię, mleko ryżowe i ksylitol oraz przyprawy sproszkowane w młynku lub moździerzu. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj nasiona chia i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Po 5 minutach wymieszaj ponownie. Pudding przełóż do szklanek, słoików lub salaterek. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj cząsteczkami pomarańczy. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.