Deser, który sprawdzi się na zdrowe, świąteczne śniadanie. Ma intensywnie korzenny aromat i, mimo że jest bez cukru, ma bardzo słodki smak. Kwaśne pomarańcze przełamują słodycz, a ich zapach podkreśla korzenną nutę.
Składniki na 4 porcje:
- mała dynia
japońska (Hokkaido) lub kawałek innej dyni o wadze ok. 700 g
- 1 szklanka
niesłodzonego mleka ryżowego
- 1 łyżka
ksylitolu
- 1 łyżeczka
cynamonu
- ½ łyżeczki
imbiru
- ½ łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 ziarenka
ziela angielskiego
- 3 goździki
- 4 łyżki
chia
- 1 pomarańcza
Dynię pokrój na ósemki. Usuń
pestki. Nie obieraj. Ugotuj na parze do miękkości, przez 10-15 minut. Ostudź i
łyżką wydrąż miąższ. W wysokim naczyniu umieść ugotowaną dynię, mleko ryżowe i
ksylitol oraz przyprawy sproszkowane w młynku lub moździerzu. Zmiksuj na gładki
krem. Dodaj nasiona chia i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Po 5 minutach
wymieszaj ponownie. Pudding przełóż do szklanek, słoików lub salaterek. Odstaw
do lodówki na kilka godzin. Udekoruj cząsteczkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz