Przejdź do głównej zawartości

PASZTET Z PESTEK DYNI

Święta Bożego Narodzenia w wegedomu nie mogą odbyć się bez dobrego, bezmięsnego pasztetu. W tym roku proponuję pasztet z pestek dyni i kaszy jaglanej. Składa się z niewielu składników dobrze się kroi i nie jest za suchy. Najlepiej smakuje z pestkami granatu (zakochałam się w tym połączeniu).

Składniki:​

  • 300 g pestek dyni
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ​1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ​pęczek natki pietruszki
  • łyżka oleju kokosowego rafinowanego
  • garść płatków owsianych
  • owoc granatu do podania​

​Pestki dyni zalej wrzątkiem i mocz przez 1-3 godziny. Kaszę jaglaną gotuj w bulionie przez 15-20 minut (można nawet lekko rozgotować). Odcedź pestki dyni i zblenduj/zmiel je na gładką pastę. ​Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Zblenduj ugotowaną kaszę z cebulą. Połącz zmielone pestki dyni z kaszą. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bardzo drobno posiekaną natką pietruszki, kminem rzymskim, kurkumą, pieprzem i solą. Wymieszaj całość i przełóż do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem kokosowym i posypanej płatkami owsianymi lub do kilku mniejszych foremek typu ramekiny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut (małe foremki) lub 40-50 minut (duża forma). Świątecznego wyglądu temu pasztetowi dodadzą czerwone pesteczki granatu (ich słodycz podkreśli smak pasztetu). 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.