wtorek, 20 grudnia 2016

PASZTET Z PESTEK DYNI

Święta Bożego Narodzenia w wegedomu nie mogą odbyć się bez dobrego, bezmięsnego pasztetu. W tym roku proponuję pasztet z pestek dyni i kaszy jaglanej. Składa się z niewielu składników dobrze się kroi i nie jest za suchy. Najlepiej smakuje z pestkami granatu (zakochałam się w tym połączeniu).

Składniki:​

  • 300 g pestek dyni
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ​1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ​pęczek natki pietruszki
  • łyżka oleju kokosowego rafinowanego
  • garść płatków owsianych
  • owoc granatu do podania​

​Pestki dyni zalej wrzątkiem i mocz przez 1-3 godziny. Kaszę jaglaną gotuj w bulionie przez 15-20 minut (można nawet lekko rozgotować). Odcedź pestki dyni i zblenduj/zmiel je na gładką pastę. ​Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Zblenduj ugotowaną kaszę z cebulą. Połącz zmielone pestki dyni z kaszą. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bardzo drobno posiekaną natką pietruszki, kminem rzymskim, kurkumą, pieprzem i solą. Wymieszaj całość i przełóż do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem kokosowym i posypanej płatkami owsianymi lub do kilku mniejszych foremek typu ramekiny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut (małe foremki) lub 40-50 minut (duża forma). Świątecznego wyglądu temu pasztetowi dodadzą czerwone pesteczki granatu (ich słodycz podkreśli smak pasztetu). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...