Przejdź do głównej zawartości

SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY Z ŻURAWINĄ

Czarna rzepa to trochę zapomniane warzywo. Ma ostry smak, trochę podobny do chrzanu, ale nie tak bardzo intensywny. Jej jedyną wadą jest wyrazisty zapach, zwłaszcza jeśli pokrojoną odstawimy na dłużej. Warto jeść czarną rzepę, chociażby dlatego, by mieć piękne i mocne włosy (tak tak działa ona korzystnie na włosy zarówno stosowana na zewnątrz, jak i od wewnątrz). 
Surówka z czarnej rzepy to znakomity dodatek do wielu potraw, na przykład do wegetariańskich burgerów.


Składniki:



  • 2 średnie rzepy
  • 1 mała marchewka
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny lub z całej limonki
  • szczypta soli

Warzywa zetrzyj na tarce. Dodaj suszoną żurawinę. Dopraw jogurtem, sokiem z cytryny i solą. Odstaw na godzinę do lodówki. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.