Czarna rzepa to trochę zapomniane warzywo. Ma ostry smak, trochę podobny do chrzanu, ale nie tak bardzo intensywny. Jej jedyną wadą jest wyrazisty zapach, zwłaszcza jeśli pokrojoną odstawimy na dłużej. Warto jeść czarną rzepę, chociażby dlatego, by mieć piękne i mocne włosy (tak tak działa ona korzystnie na włosy zarówno stosowana na zewnątrz, jak i od wewnątrz).
Surówka z czarnej rzepy to znakomity dodatek do wielu potraw, na przykład do wegetariańskich burgerów.
Składniki:
- 2 średnie rzepy
- 1 mała marchewka
- mały kawałek selera
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny lub z całej limonki
- szczypta soli
Warzywa zetrzyj na tarce. Dodaj suszoną żurawinę. Dopraw jogurtem, sokiem z cytryny i solą. Odstaw na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz