Ten deser wygląda bardzo grzesznie, a w rzeczywistości jest zdrowy i nie zawiera wcale cukru, nie zawiera nawet czekolady, ani kakao... Jest natomiast tak samo pyszny i "czekoladowy", jak wygląda! Do tego robi się go błyskawicznie, więc świetnie nadaje się na szybkie śniadanie lub na zaskakujący deser dla niespodziewanych gości.
Zamiast kakao użyłam karobu, który ma lekko słodki smak, więc jestem pewna, że nawet bez dodatku ksylitolu deser będzie dobrze smakował. Krem ten pełen jest zdrowych tłuszczów, ponieważ oprócz awokado znajduje się w nim też sezamowa pasta tahini.
Składniki dla 1 osoby:
- 1 awokado
- 1-2 łyżki karobu
- 1-2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżeczki tahini
- szczypta cynamonu dla podkreślenia smaku (opcjonalnie)
- płatki kokosu do dekoracji (opcjonalnie)
Wszystkie składniki, oprócz płatków kokosowych zblenduj na idealnie gładki krem. Na patelni upraż kilka płatków kokosowych na złoto i posyp nimi mus.
Wskazówki:
- oczywiście zamiast karobu można użyć kakao albo (w wersji cukrowej) roztopioną czekoladę. Awokado jest świetną bazą do takich słodkich musów, ponieważ nadaje im lekką, kremową konsystencję
- mus można posypać też orzechami włoskimi, migdałami, sezamem lub podać go z owocami
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzydatny składnik dla naszych tortów.
OdpowiedzUsuńhttps://warsawcake.wordpress.com/2017/01/29/vege/
Pozdrawiam,
Warsaw Cake