Przejdź do głównej zawartości

KURKUMA LATTE - ZŁOTE MLEKO

Złote mleko lub kurkuma latte - idealny napój na śniadanie zamiast kawy lub nawet z jej dodatkiem. Kiedy zrobiłam po raz pierwszy, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie pić tego mleka codziennie. Jest to świetny sposób na dostarczenie sobie porządnej dawki tego "żółtego lekarstwa". Kurkuma między innymi łagodzi stany zapalne, obniża stężenie cukru we krwi, podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i działa antynowotworowo!


Składniki:


  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub cała łyżeczka (uwaga! Nie każdemu może smakować. Większa ilość kurkumy może być za gorzka)
  • 50 ml wody
  • 200 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub ksylitolu
  • przyprawy: kawałek korzenia imbiru lub szczypta suszonego, trochę ziarenek z laski wanilii

W rondlu zagotuj wodę i dodaj do niej kurkumę oraz inne przyprawy oprócz cukru (świeży imbir zetrzyj na tarce). Gotuj, mieszając, przez 5 do 10 minut (długie gotowanie wydobywa z kurkumy to, co najlepsze). Dodaj cukier i mleko sojowe. Kiedy całość będzie gorąca, ale nie wrząca, zestaw z ognia. Za pomocą blendera lub miksera spień mleczko. Przelej do wysokiej szklanki i wypij. 
Prawda, że rewelacyjnie stawia na nogi? Miłego dnia!

Wskazówki:


  • inne dodatki, które pasują do napoju z kurkumy: pieprz (działa rewelacyjnie, wzmacnia działanie kurkumy!), cynamon, kardamon, goździki, filiżanka espresso. 

Komentarze

  1. Bardzo zachęcający widok :) A jako picie poprawiające odporność polecam wodę z filtra redox fitaqua, ta woda działa przeciwutleniająco na organizm.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.