środa, 8 lutego 2017

KURKUMA LATTE - ZŁOTE MLEKO

Złote mleko lub kurkuma latte - idealny napój na śniadanie zamiast kawy lub nawet z jej dodatkiem. Kiedy zrobiłam po raz pierwszy, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie pić tego mleka codziennie. Jest to świetny sposób na dostarczenie sobie porządnej dawki tego "żółtego lekarstwa". Kurkuma między innymi łagodzi stany zapalne, obniża stężenie cukru we krwi, podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i działa antynowotworowo!


Składniki:


  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub cała łyżeczka (uwaga! Nie każdemu może smakować. Większa ilość kurkumy może być za gorzka)
  • 50 ml wody
  • 200 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub ksylitolu
  • przyprawy: kawałek korzenia imbiru lub szczypta suszonego, trochę ziarenek z laski wanilii

W rondlu zagotuj wodę i dodaj do niej kurkumę oraz inne przyprawy oprócz cukru (świeży imbir zetrzyj na tarce). Gotuj, mieszając, przez 5 do 10 minut (długie gotowanie wydobywa z kurkumy to, co najlepsze). Dodaj cukier i mleko sojowe. Kiedy całość będzie gorąca, ale nie wrząca, zestaw z ognia. Za pomocą blendera lub miksera spień mleczko. Przelej do wysokiej szklanki i wypij. 
Prawda, że rewelacyjnie stawia na nogi? Miłego dnia!

Wskazówki:


  • inne dodatki, które pasują do napoju z kurkumy: pieprz (działa rewelacyjnie, wzmacnia działanie kurkumy!), cynamon, kardamon, goździki, filiżanka espresso. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...