Przejdź do głównej zawartości

KURKUMA LATTE - ZŁOTE MLEKO

Złote mleko lub kurkuma latte - idealny napój na śniadanie zamiast kawy lub nawet z jej dodatkiem. Kiedy zrobiłam po raz pierwszy, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie pić tego mleka codziennie. Jest to świetny sposób na dostarczenie sobie porządnej dawki tego "żółtego lekarstwa". Kurkuma między innymi łagodzi stany zapalne, obniża stężenie cukru we krwi, podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i działa antynowotworowo!


Składniki:


  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub cała łyżeczka (uwaga! Nie każdemu może smakować. Większa ilość kurkumy może być za gorzka)
  • 50 ml wody
  • 200 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub ksylitolu
  • przyprawy: kawałek korzenia imbiru lub szczypta suszonego, trochę ziarenek z laski wanilii

W rondlu zagotuj wodę i dodaj do niej kurkumę oraz inne przyprawy oprócz cukru (świeży imbir zetrzyj na tarce). Gotuj, mieszając, przez 5 do 10 minut (długie gotowanie wydobywa z kurkumy to, co najlepsze). Dodaj cukier i mleko sojowe. Kiedy całość będzie gorąca, ale nie wrząca, zestaw z ognia. Za pomocą blendera lub miksera spień mleczko. Przelej do wysokiej szklanki i wypij. 
Prawda, że rewelacyjnie stawia na nogi? Miłego dnia!

Wskazówki:


  • inne dodatki, które pasują do napoju z kurkumy: pieprz (działa rewelacyjnie, wzmacnia działanie kurkumy!), cynamon, kardamon, goździki, filiżanka espresso. 

Komentarze

  1. Bardzo zachęcający widok :) A jako picie poprawiające odporność polecam wodę z filtra redox fitaqua, ta woda działa przeciwutleniająco na organizm.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.