Przejdź do głównej zawartości

MINIPIZZE-MUFFINY

Pizza w formie muffinów, to ciekawa przekąska na imprezę, ale też jako śniadanie w dzień wolny od pracy, bo jest trochę bardziej pracochłonna niż zwykłe kanapki. Drożdżowe miniprzekąski z dodatkami typowymi dla pizzy: sos pomidorowy, warzywa, ser i, na przykład jajko - mają przyjemną, puszystą strukturę i są taką pizzą w pigułce.

Składniki (na 24 muffiny):

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej specjalna do wypieku pizzy, do kupienia we włoskich delikatesach) + trochę mąki do podsypania podczas zagniatania
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:

  • 1 szklanka pomidorów z puszki lub passaty
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść bazylii 
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • plasterki papryki
  • różyczki brokułu i kalafiora
  • zielony groszek mrożony
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • jajka
Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zrób w środku wgłębienie. Dodaj drożdże, cukier i wodę. Lekko zamieszaj i przykryj na 15 minut. Dodaj resztę wody, sól i oliwę. Zagnieć ciasto. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki. Odstaw na co najmniej pół godziny.
W rondelku rozgrzej odrobinę oliwy. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pomidory. Gotuj około 10 minut. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw (pieprzem, solą, chili) według uznania.
Formę na muffiny posmaruj oliwą. Do każdej foremki włóż rozpłaszczony mały kawałek ciasta - postaraj się oblepić nim dno i brzegi, a środek zostaw, by wypełnić go dodatkami. Posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki, oprócz sera i jajek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 30-40 minut, aż się zarumienią. Po tym czasie ułóż na niektóre pizze kawałki sera, a na niektóre wybij jajko. Wstaw jeszcze na około 5-10 minut, by ser się roztopił, a jajka ścięły.
Podawaj z ulubionymi sosami, rukolą i innymi dodatkami, które zwykle serwujesz do pizzy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.