Pizza w formie muffinów, to ciekawa przekąska na imprezę, ale też jako śniadanie w dzień wolny od pracy, bo jest trochę bardziej pracochłonna niż zwykłe kanapki. Drożdżowe miniprzekąski z dodatkami typowymi dla pizzy: sos pomidorowy, warzywa, ser i, na przykład jajko - mają przyjemną, puszystą strukturę i są taką pizzą w pigułce.
Składniki (na 24 muffiny):
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej specjalna do wypieku pizzy, do kupienia we włoskich delikatesach) + trochę mąki do podsypania podczas zagniatania
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
- 1 szklanka pomidorów z puszki lub passaty
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść bazylii
- sól i pieprz
Dodatki:
- plasterki papryki
- różyczki brokułu i kalafiora
- zielony groszek mrożony
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- jajka
Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zrób w środku wgłębienie. Dodaj drożdże, cukier i wodę. Lekko zamieszaj i przykryj na 15 minut. Dodaj resztę wody, sól i oliwę. Zagnieć ciasto. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki. Odstaw na co najmniej pół godziny.
W rondelku rozgrzej odrobinę oliwy. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pomidory. Gotuj około 10 minut. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw (pieprzem, solą, chili) według uznania.
Formę na muffiny posmaruj oliwą. Do każdej foremki włóż rozpłaszczony mały kawałek ciasta - postaraj się oblepić nim dno i brzegi, a środek zostaw, by wypełnić go dodatkami. Posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki, oprócz sera i jajek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 30-40 minut, aż się zarumienią. Po tym czasie ułóż na niektóre pizze kawałki sera, a na niektóre wybij jajko. Wstaw jeszcze na około 5-10 minut, by ser się roztopił, a jajka ścięły.
Podawaj z ulubionymi sosami, rukolą i innymi dodatkami, które zwykle serwujesz do pizzy.
Wyglądają przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuń