Przejdź do głównej zawartości

MINIPIZZE-MUFFINY

Pizza w formie muffinów, to ciekawa przekąska na imprezę, ale też jako śniadanie w dzień wolny od pracy, bo jest trochę bardziej pracochłonna niż zwykłe kanapki. Drożdżowe miniprzekąski z dodatkami typowymi dla pizzy: sos pomidorowy, warzywa, ser i, na przykład jajko - mają przyjemną, puszystą strukturę i są taką pizzą w pigułce.

Składniki (na 24 muffiny):

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej specjalna do wypieku pizzy, do kupienia we włoskich delikatesach) + trochę mąki do podsypania podczas zagniatania
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:

  • 1 szklanka pomidorów z puszki lub passaty
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść bazylii 
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • plasterki papryki
  • różyczki brokułu i kalafiora
  • zielony groszek mrożony
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • jajka
Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zrób w środku wgłębienie. Dodaj drożdże, cukier i wodę. Lekko zamieszaj i przykryj na 15 minut. Dodaj resztę wody, sól i oliwę. Zagnieć ciasto. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki. Odstaw na co najmniej pół godziny.
W rondelku rozgrzej odrobinę oliwy. Zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pomidory. Gotuj około 10 minut. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw (pieprzem, solą, chili) według uznania.
Formę na muffiny posmaruj oliwą. Do każdej foremki włóż rozpłaszczony mały kawałek ciasta - postaraj się oblepić nim dno i brzegi, a środek zostaw, by wypełnić go dodatkami. Posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki, oprócz sera i jajek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 30-40 minut, aż się zarumienią. Po tym czasie ułóż na niektóre pizze kawałki sera, a na niektóre wybij jajko. Wstaw jeszcze na około 5-10 minut, by ser się roztopił, a jajka ścięły.
Podawaj z ulubionymi sosami, rukolą i innymi dodatkami, które zwykle serwujesz do pizzy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...