Przejdź do głównej zawartości

RECENZJA: DIETA SMARTFOOD

"Dieta smartfood" Eliany Liotta i wsp. to nowa książka o zdrowych produktach i nowe słowo na ich określenie - smartfood. Prawie jak superfood, prawda? I jest w nich sporo podobieństwa, bo smartfoody wymienione przez autorki, są często także określane słowem superfood. W książce wymieniono 30 przykładowych warzyw i owoców, które zawierają substancje, zapobiegające chorobom cywilizacyjnym i wydłużające życie. 

Autorzy opierają swoja książkę na najnowszych badaniach naukowych naukowych, co mi się bardzo podoba. Dominującą dziedziną, do której nawiązują jest nutrigenomika, nauka, która łączy w sobie dietetykę i genetykę, poszukując zależności między spożywanymi przez nas pokarmami, a ekspresją genów. Warto się nią zainteresować, ponieważ uważana jest za medycynę przyszłości. Moim zdaniem słusznie.
Okazuje się, że wiele substancji roślinnych wpływa pozytywnie na nasze zdrowie właśnie dlatego, że oddziałują na działanie naszych genów.  Do tych substancji należą m.in. karotenoidy, resweratrol, antocyjany, kurkumina i wiele innych. Brakuje mi w tej książce tylko buraków, które również zaliczyłabym do żywności typu smartfood, ze względu na zawartość unikalnych barwników (betacyjanin), które trudno znaleźć gdzie indziej, a mają duże znaczenie dla zdrowia.
Dieta smartfood może być nie tylko dietą wydłużającą życie, ale również bezpieczną dietą odchudzającą. Dzięki wzbogaceniu posiłków o wymienione w książce składniki smart, łatwiej i szybciej można odzyskać szczupłą sylwetkę. W ostatniej części książki umieszczone zostały przykładowe jadłospisy, z których warto skorzystać. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.