Przejdź do głównej zawartości

SŁODKO BEZ CUKRU: CHRUPIĄCA GRANOLA FIGOWA

Śniadaniowe granole niestety często robione są z dodatkiem cukru, miodu lub syropów. Ta granola słodzona jest figami i można jeść ją bez wyrzutów sumienia! Jest to ostatni z przepisów prezentowanych przeze mnie tydzień temu na Hali Gwardii z okazji Słodkiego Tygodnia organizowanego przez Fundację Szczęśliwi Bez Cukru.

Składniki:

  • 200 g fig
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g płatków gryczanych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • 40 g chia (szałwii hiszpańskiej)
  • garść nasion słonecznika
  • 2 garście ekspandowanego amarantusa
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu
Figi namoczyć na co najmniej pół godziny.
Odlać 1/2 szklanki wody z moczenia fig, a resztę wylać. Zblendować figi z wodą na pure, wymieszać z pozostałymi składnikami (orzechy można posiekać na mniejsze kawałki). 
Granolę wyłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć, ostudzić i już chrupać!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.