Śniadaniowe granole niestety często robione są z dodatkiem cukru, miodu lub syropów. Ta granola słodzona jest figami i można jeść ją bez wyrzutów sumienia! Jest to ostatni z przepisów prezentowanych przeze mnie tydzień temu na Hali Gwardii z okazji Słodkiego Tygodnia organizowanego przez Fundację Szczęśliwi Bez Cukru.
Składniki:
- 200 g fig
- 150 g płatków owsianych
- 150 g płatków gryczanych
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g migdałów
- 40 g chia (szałwii hiszpańskiej)
- garść nasion słonecznika
- 2 garście ekspandowanego amarantusa
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu
Figi namoczyć na co najmniej pół godziny.
Odlać 1/2 szklanki wody z moczenia fig, a resztę wylać. Zblendować figi z wodą na pure, wymieszać z pozostałymi składnikami (orzechy można posiekać na mniejsze kawałki).
Granolę wyłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć, ostudzić i już chrupać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz