piątek, 20 października 2017

SŁODKO BEZ CUKRU: CHRUPIĄCA GRANOLA FIGOWA

Śniadaniowe granole niestety często robione są z dodatkiem cukru, miodu lub syropów. Ta granola słodzona jest figami i można jeść ją bez wyrzutów sumienia! Jest to ostatni z przepisów prezentowanych przeze mnie tydzień temu na Hali Gwardii z okazji Słodkiego Tygodnia organizowanego przez Fundację Szczęśliwi Bez Cukru.

Składniki:

  • 200 g fig
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g płatków gryczanych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • 40 g chia (szałwii hiszpańskiej)
  • garść nasion słonecznika
  • 2 garście ekspandowanego amarantusa
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu
Figi namoczyć na co najmniej pół godziny.
Odlać 1/2 szklanki wody z moczenia fig, a resztę wylać. Zblendować figi z wodą na pure, wymieszać z pozostałymi składnikami (orzechy można posiekać na mniejsze kawałki). 
Granolę wyłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć, ostudzić i już chrupać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...