wtorek, 17 października 2017

SŁODKO BEZ CUKRU: CIASTO OWSIANO-DYNIOWE ZE STEWIĄ

W ostatni piątek miałam przyjemność uczestniczyć w świetnym wydarzeniu w niedawno otwartej Hali Gwardii - Słodkim Tygodniu Bez Cukru!W ramach tego wydarzenia wraz z Gosią z bloga 2 metry zdrowia  i z drużyną z Fundacji (Agnieszka i Natalia) przygotowałyśmy propozycje słodkości zrobionych ze zdrowych zamienników cukru. Wybrałam dla siebie  inulinę, stewię oraz suszone figi. Kto był i próbował słodyczy na pewno z niecierpliwością czeka na przepis.
Dziś przedstawię przepis na ciasto, które zniknęło najszybciej i chyba najbardziej smakowało. W końcu jest jesień, a to ciasto jest kwintesencją jesieni! Do tego jest zrobione z takich składników, że spokojnie można je jeść na śniadanie. W zasadzie jest to rodzaj pieczonej, dyniowej owsianki, ale nie smakuje jak zwykła owsiana papka, a jak najprawdziwsze ciasto!


Składniki (na okrągłą formę o średnicy 26 cm):


  • 2-4 płaskie łyżeczki stewii (użyłam takiej, gdzie 1 łyżeczka odpowiada słodkości 3 łyżeczek cukru)
  • 150 g oleju
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g płatków owsianych
  • 1 dynia Hokkaido 
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1 jabłko

Korzenna przyprawa: 

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie)
Dynię pokrój na kawałki, pozbądź się pestek i upiecz w piekarniku. W 200 stopniach powinna się piec około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obierz dynię z twardej skórki a miąższ zblenduj na gładkie pure. 
Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, a najlepiej użyj młynka i zmiel na mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stewią. 
W młynku zmiel siemię lniane. Wymieszaj je z gorącą wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
W misce wymieszaj wszystkie składniki: mąkę z płatków owsianych, dynię, siemię lniane i przyprawę korzenną. 
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto na papier. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. 
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez co około 30 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jeśli uznasz, że jest za mało słodkie, posyp je pudrem z ksylitolu (wystarczy go zmielić w młynku).

1 komentarz:

  1. Super blog! Z przepisu na pewno skorzystam ;)
    Zapraszam również do siebie : https://okplan.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...