W ostatni piątek miałam przyjemność uczestniczyć w świetnym wydarzeniu w niedawno otwartej Hali Gwardii - Słodkim Tygodniu Bez Cukru!W ramach tego wydarzenia wraz z Gosią z bloga 2 metry zdrowia i z drużyną z Fundacji (Agnieszka i Natalia) przygotowałyśmy propozycje słodkości zrobionych ze zdrowych zamienników cukru. Wybrałam dla siebie inulinę, stewię oraz suszone figi. Kto był i próbował słodyczy na pewno z niecierpliwością czeka na przepis.
Dziś przedstawię przepis na ciasto, które zniknęło najszybciej i chyba najbardziej smakowało. W końcu jest jesień, a to ciasto jest kwintesencją jesieni! Do tego jest zrobione z takich składników, że spokojnie można je jeść na śniadanie. W zasadzie jest to rodzaj pieczonej, dyniowej owsianki, ale nie smakuje jak zwykła owsiana papka, a jak najprawdziwsze ciasto!
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 26 cm):
- 2-4 płaskie łyżeczki stewii (użyłam takiej, gdzie 1 łyżeczka odpowiada słodkości 3 łyżeczek cukru)
- 150 g oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g płatków owsianych
- 1 dynia Hokkaido
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
- 1 jabłko
Korzenna przyprawa:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie)
Dynię pokrój na kawałki, pozbądź się pestek i upiecz w piekarniku. W 200 stopniach powinna się piec około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obierz dynię z twardej skórki a miąższ zblenduj na gładkie pure.
Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, a najlepiej użyj młynka i zmiel na mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stewią.
W młynku zmiel siemię lniane. Wymieszaj je z gorącą wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
W misce wymieszaj wszystkie składniki: mąkę z płatków owsianych, dynię, siemię lniane i przyprawę korzenną.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto na papier. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez co około 30 minut lub do momentu, gdy ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jeśli uznasz, że jest za mało słodkie, posyp je pudrem z ksylitolu (wystarczy go zmielić w młynku).
Super blog! Z przepisu na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie : https://okplan.pl/