Przejdź do głównej zawartości

SŁODKO BEZ CUKRU: PIERNIKOWE "CZEKOLADKI" Z INULINY

"Czekoladki" w cudzysłowie, ponieważ więcej w nich karobu, niż kakao czy czekolady. Mają orzechowy, delikatnie słodki smak i są lekko ciągnące. Można je zrobić w silikonowej foremce, by zyskały ciekawy kształt lub po prostu ulepić z nich kulki. 
Inulina to bardzo zdrowy zamiennik cukru. Choć nie jest tak słodka jak sacharoza, to świetnie sprawdza się w deserach. Jest prebiotykiem, czyli dobrze wpływa na naszą florę bakteryjną w jelitach. Więcej o zdrowotnych właściwościach inuliny napisałam w artykule opublikowanym na stronie Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru: Inulina - słodycz i prebiotyk w jednym

Składniki:


  • 250 g nerkowców
  • 160 g inuliny
  • 6 łyżek wody (lub więcej)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 6 łyżek roślinnego mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki karobu

Posypka:


  • 2 łyżeczki ksylitolu zmielonego na puder
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu
  • szczypta przyprawy do piernika

Nerkowce zmielić w blenderze, by uzyskały prawie konsystencję masła orzechowego (gdy masa nie będzie sypka tylko lekko klejąca, można przestać rozdrabniać). Dodać karob i przyprawę do piernika oraz mleko w proszku. Wymieszać. 
Inulinę rozpuścić w gorącej wodzie energicznie mieszając. Powinna uzyskać konsystencję oleju kokosowego. Jeśli będzie za gęsta można dodać jeszcze kilka łyżek wody. Dodać inulinę do pozostałych składników. Zagnieść elastyczną masę. 
Masę przełożyć do małych silikonowych foremek. Wstawić do lodówki, a kiedy stwardnieje, wyjąć kształtne czekoladki z foremek i obtoczyć w posypce. Można też z masy ulepić kulki i obtoczyć w posypce (będzie szybciej!). 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.