Przejdź do głównej zawartości

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z BATATEM I SOCZEWICĄ

Zupy z dodatkiem mleczka kokosowego mają to do siebie, że kojarzą się z kuchnią tajską i... zawsze smakują! Moja zupa jest trochę kosmopolitanką, nie przypisuję jej żadnej narodowości. Znajdziecie w niej batata, pomidory, soczewicę i przyprawy zarówno kojarzące się z kuchnią włoską (oregano), jak i azjatycką (kurkuma, kmin rzymski, kolendra). Aby danie było bardziej sycące i pełniło funkcję obiadu polecam podawać je z makaronem ryżowym.

Składniki:
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 mały batat ok. 230 g
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
pęczek szczypiorku lub dymki
2 ząbki czosnku
200 g makaronu ryżowego
50 ml mleczka kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 papryczka chili
pęczek kolendry
400 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki sosu sojowego

Do dużego garnka dodaj oliwę, od razu dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, batata pokrojonego w kostkę. Zamieszaj i podsmażaj 5 minut.
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do warzyw. Od razu dosyp wszystkie suche przyprawy, podsmażaj jeszcze minutę i wlej wywar warzywny. Gotuj 10 minut.
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę mleczkiem kokosowym i sosem sojowym.
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze po porcji makaronu ryżowego, garści posiekanej kolendry i szczypiorku oraz trochę posiekanej, świeżej chili (jeśli lubisz ostre potrawy).

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 339 kcal
Białko: 12.25 g
Tłuszcze: 5.57 g
Węglowodany: 61.93 g
Błonnik: 7.4 g

Superfoods:
Kurkuma: dzięki piperynie z pieprzu i kapsaicynie z ostrej papryki organizm w pełni wykorzystuje zdrowotne właściwości kurkumy. Działa ona przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a nawet pomaga usuwać z organizmu takie toksyny, jak metale ciężkie.
Bataty: dzięki obecności beta-karotenu, likopenu lub antocyjanów (w zależności od dominującego koloru bulwy) mają działanie antyoksydacyjnie i chronią m.in. przed rozwojem nowotworów czy takich chorób jak miażdżyca.
Kolendra: jest naturalnym chelatorem, co oznacza, że wspomaga odtruwanie organizmu - wiąże się z określonymi toksynami i pomaga w ich usunięciu z organizmu.
Chili: nie tylko rozgrzewa, ale też pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych podczas przeziębienia, obniża poziom cholesterolu i podnosi poziom endorfin! Wszystko to dzięki substancji w niej zawartej - kapsaicynie. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.