Przejdź do głównej zawartości

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z BATATEM I SOCZEWICĄ

Zupy z dodatkiem mleczka kokosowego mają to do siebie, że kojarzą się z kuchnią tajską i... zawsze smakują! Moja zupa jest trochę kosmopolitanką, nie przypisuję jej żadnej narodowości. Znajdziecie w niej batata, pomidory, soczewicę i przyprawy zarówno kojarzące się z kuchnią włoską (oregano), jak i azjatycką (kurkuma, kmin rzymski, kolendra). Aby danie było bardziej sycące i pełniło funkcję obiadu polecam podawać je z makaronem ryżowym.

Składniki:
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 mały batat ok. 230 g
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
pęczek szczypiorku lub dymki
2 ząbki czosnku
200 g makaronu ryżowego
50 ml mleczka kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 papryczka chili
pęczek kolendry
400 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki sosu sojowego

Do dużego garnka dodaj oliwę, od razu dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, batata pokrojonego w kostkę. Zamieszaj i podsmażaj 5 minut.
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do warzyw. Od razu dosyp wszystkie suche przyprawy, podsmażaj jeszcze minutę i wlej wywar warzywny. Gotuj 10 minut.
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę mleczkiem kokosowym i sosem sojowym.
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze po porcji makaronu ryżowego, garści posiekanej kolendry i szczypiorku oraz trochę posiekanej, świeżej chili (jeśli lubisz ostre potrawy).

Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 339 kcal
Białko: 12.25 g
Tłuszcze: 5.57 g
Węglowodany: 61.93 g
Błonnik: 7.4 g

Superfoods:
Kurkuma: dzięki piperynie z pieprzu i kapsaicynie z ostrej papryki organizm w pełni wykorzystuje zdrowotne właściwości kurkumy. Działa ona przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a nawet pomaga usuwać z organizmu takie toksyny, jak metale ciężkie.
Bataty: dzięki obecności beta-karotenu, likopenu lub antocyjanów (w zależności od dominującego koloru bulwy) mają działanie antyoksydacyjnie i chronią m.in. przed rozwojem nowotworów czy takich chorób jak miażdżyca.
Kolendra: jest naturalnym chelatorem, co oznacza, że wspomaga odtruwanie organizmu - wiąże się z określonymi toksynami i pomaga w ich usunięciu z organizmu.
Chili: nie tylko rozgrzewa, ale też pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych podczas przeziębienia, obniża poziom cholesterolu i podnosi poziom endorfin! Wszystko to dzięki substancji w niej zawartej - kapsaicynie. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.