Zupy z dodatkiem mleczka kokosowego mają to do siebie, że kojarzą się z kuchnią tajską i... zawsze smakują! Moja zupa jest trochę kosmopolitanką, nie przypisuję jej żadnej narodowości. Znajdziecie w niej batata, pomidory, soczewicę i przyprawy zarówno kojarzące się z kuchnią włoską (oregano), jak i azjatycką (kurkuma, kmin rzymski, kolendra). Aby danie było bardziej sycące i pełniło funkcję obiadu polecam podawać je z makaronem ryżowym.
Składniki:
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 mały batat ok. 230 g
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
pęczek szczypiorku lub dymki
2 ząbki czosnku
200 g makaronu ryżowego
50 ml mleczka kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 papryczka chili
pęczek kolendry
400 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki sosu sojowego
Do dużego garnka dodaj oliwę, od razu dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, batata pokrojonego w kostkę. Zamieszaj i podsmażaj 5 minut.
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do warzyw. Od razu dosyp wszystkie suche przyprawy, podsmażaj jeszcze minutę i wlej wywar warzywny. Gotuj 10 minut.
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę mleczkiem kokosowym i sosem sojowym.
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze po porcji makaronu ryżowego, garści posiekanej kolendry i szczypiorku oraz trochę posiekanej, świeżej chili (jeśli lubisz ostre potrawy).
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 339 kcal
Białko: 12.25 g
Tłuszcze: 5.57 g
Węglowodany: 61.93 g
Błonnik: 7.4 g
Superfoods:
Kurkuma: dzięki piperynie z pieprzu i kapsaicynie z ostrej papryki organizm w pełni wykorzystuje zdrowotne właściwości kurkumy. Działa ona przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a nawet pomaga usuwać z organizmu takie toksyny, jak metale ciężkie.
Bataty: dzięki obecności beta-karotenu, likopenu lub antocyjanów (w zależności od dominującego koloru bulwy) mają działanie antyoksydacyjnie i chronią m.in. przed rozwojem nowotworów czy takich chorób jak miażdżyca.
Kolendra: jest naturalnym chelatorem, co oznacza, że wspomaga odtruwanie organizmu - wiąże się z określonymi toksynami i pomaga w ich usunięciu z organizmu.
Chili: nie tylko rozgrzewa, ale też pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych podczas przeziębienia, obniża poziom cholesterolu i podnosi poziom endorfin! Wszystko to dzięki substancji w niej zawartej - kapsaicynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz