Przejdź do głównej zawartości

BAKŁAŻANOWA RYBA PO GRECKU

Wegetarianie, zastanawialiście się co zrobić na święta, czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Bakłażany "po grecku" to danie uniwersalne - można je robić na co dzień, na obiad, albo uraczyć nim gości podczas świąt.


Składniki:



  • 1 bakłażan,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • mała pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub pomidory w puszce),
  • słodka papryka w proszku,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku.

Bakłażany umyć, pokroić w dość grube krążki i "odgoryczyć" (czyli posypać solą, ułożyć na sicie i poczekać aż wypuści sok, który zawiera tę nieprzyjemną goryczkę... co najmniej godzinę). Obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na silnie rozgrzanym oleju. Ułożyć na półmisku i sporządzić sos. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach i poddusić na rozgrzanym oleju, oprószając solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego). Podlać następnie kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. dodać pomidory i czosnek, odparować nadmiar płynu, ponieważ sos powinien być gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Gotowym,ciepłym sosem zalewamy bakłażany. Można podawać jeszcze ciepłe, ale również dobrze smakuje na zimno, podawane z pieczywem.

**przepis zaczerpnięty z książki Bukiet warzyw A. Chomicz i A. Stradeckiej. 
Potrawa bardzo smaczna, robiłam ją już kilka razy.

Komentarze

  1. Uwielbiam ten przepis, już nie raz go wcielałam w życie, tyle, że zamiast bakłażana wybierałam kotlety sojowe, pietruszkę lub kawałki selera. Jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowało, nawet wśród nie-wege znajomych i rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też co roku korzystam z tego przepisu. Bakłażan po grecku jest przepyszny. Cała rodzina się ta potrawa zajada. Do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Naprawdę polecam! Palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis 👍od kilku lat korzystam z tego przepisu🙂 dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.