Przejdź do głównej zawartości

Jedz marchewkę!

Zupa-krem z marchwi


Marchew, jak powszechnie wiadomo - jest bardzo zdrowym warzywem.. i smacznym :) zawiera beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która z kolei świetnie wpływa na wygląd i kolor skóry. Dziś proponuję kremową zupę z marchewki (z dodatkiem soku pomarańczowego).


Składniki:

1/2 kg marchwi,
2 łyżki masła,
3 łyżeczki świeżego cząbru lub tymianku (ja niestety musiałam użyć suszonego),
700 ml bulionu warzywnego,
100 ml soku pomarańczowego (ja dodałam odrobinę więcej),
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu.


Marchew pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, dusić marchew około 10 minut, cały czas mieszając.
Cebulę posiekać i dodać do marchwi. zioła drobno posiekać, połowę wsypać do marchwi, wymieszać. Wlać bulion i sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu aż marchew będzie miękka. Zupę ostudzić, a następnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie podgrzać i posypać resztą ziół. Zupę można podawać ze śmietaną lub jogurtem, posypaną groszkiem ptysiowym bądź grzankami. Moją zupę posypałam jeszcze startym żółtym serem, ale wydaje mi się, że lepiej smakuje bez tego dodatku.

*Jeśli chodzi o bulion, który używam do zup - to robię go sama na włoszczyźnie. nie uznaję nic co zawiera glutaminian sodu (który zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować "żołądkowe problemy"), więc bulion z kostki wykluczam... ale "leniwym" polecam kostkę bulionową bez glutaminianu sodu, którą można zakupić po nieco wyższej cenie w sklepach ze zdrową żywnością. W każdym razie nie ma to jak wywar ze świeżych warzyw!
*Tłuszcz, na którym dusimy marchew - nie koniecznie musi to być masło, równie dobrze można użyć oleju rzepakowego lub innego...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.