Przejdź do głównej zawartości

Zielona pasta z awokado i pietruszką – wegańskie smarowidło na śniadanie

Zielona pasta z awokado to śniadaniowy klasyk, który świetnie sprawdza się zarówno na kanapce, jak i jako dip do warzyw czy nachosów. Jej aksamitna konsystencja i świeży aromat cytrusów, czosnku i natki pietruszki sprawiają, że trudno się jej oprzeć. To roślinna alternatywa dla masła czy past z twarożku – idealna także dla wegan i osób na diecie bezmlecznej.



Składniki (na 2–4 porcje):

  • 2 dojrzałe awokado

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka soku z limonki

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • garść świeżej natki pietruszki

  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ łyżką. Pokrój go w drobną kostkę lub od razu rozgnieć widelcem – zależnie od preferowanej konsystencji.

  2. Od razu skrop awokado sokiem z cytryny i limonki – zapobiegnie to ciemnieniu i doda świeżości.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę.

  4. Dopraw pastę solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj (lub zblenduj na gładko, jeśli wolisz bardziej kremową wersję).

Podanie:

Pasta świetnie komponuje się z razowym pieczywem, grzankami, pieczonymi warzywami i krakersami. Możesz ją także wykorzystać jako bazę do wrapów lub jako zdrowy dip na spotkania ze znajomymi.

Praktyczna wskazówka:

Do przygotowania pasty używaj wyłącznie miękkiego awokado – wystarczy delikatnie nacisnąć skórkę, by sprawdzić, czy owoc jest gotowy. Jeśli masz twarde sztuki, włóż je na 1–2 dni do papierowej torby z jabłkiem – przyspieszy to dojrzewanie.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...