Przejdź do głównej zawartości

Zielona pasta z awokado i pietruszką – wegańskie smarowidło na śniadanie

Zielona pasta z awokado to śniadaniowy klasyk, który świetnie sprawdza się zarówno na kanapce, jak i jako dip do warzyw czy nachosów. Jej aksamitna konsystencja i świeży aromat cytrusów, czosnku i natki pietruszki sprawiają, że trudno się jej oprzeć. To roślinna alternatywa dla masła czy past z twarożku – idealna także dla wegan i osób na diecie bezmlecznej.



Składniki (na 2–4 porcje):

  • 2 dojrzałe awokado

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka soku z limonki

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • garść świeżej natki pietruszki

  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ łyżką. Pokrój go w drobną kostkę lub od razu rozgnieć widelcem – zależnie od preferowanej konsystencji.

  2. Od razu skrop awokado sokiem z cytryny i limonki – zapobiegnie to ciemnieniu i doda świeżości.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę.

  4. Dopraw pastę solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj (lub zblenduj na gładko, jeśli wolisz bardziej kremową wersję).

Podanie:

Pasta świetnie komponuje się z razowym pieczywem, grzankami, pieczonymi warzywami i krakersami. Możesz ją także wykorzystać jako bazę do wrapów lub jako zdrowy dip na spotkania ze znajomymi.

Praktyczna wskazówka:

Do przygotowania pasty używaj wyłącznie miękkiego awokado – wystarczy delikatnie nacisnąć skórkę, by sprawdzić, czy owoc jest gotowy. Jeśli masz twarde sztuki, włóż je na 1–2 dni do papierowej torby z jabłkiem – przyspieszy to dojrzewanie.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.