Przejdź do głównej zawartości

Mini... malistycznie

Mini-pizza ze szpinakiem


Pizza często gości na moim stole. W moim rodzinnym domu zazwyczaj jadamy ją na kolację!



Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
4 dkg drożdży,
1/2 łyżeczki  cukru,
pół szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść maki pszennej (do posypania i rozwałkowania ciasta).

Składniki na farsz:

1/2 opakowania mrożonego szpinaku,
kostka twarogu chudego,
3 łyżki śmietany,
ser żółty (dowolny),
mieszanka ziół (dowolnych, mogą być prowansalskie, ja użyłam własnej mieszanki),
sól, pieprz.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do mąki i odstawić na  15 minut aby podrosły. potem zagnieść drożdże z mąką dodając oliwę oraz szczyptę soli. Dokładnie wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut (wydaje mi się, że można na dłużej).
szpinak podsmażyć na oliwie, dodać zioła i drobinę soli. Można też wcisnąć ząbek czosnku. Twaróg wymieszać ze śmietaną. Doprawić lekko do smaku solą i pieprzem.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 8 kulek, każdą z nich rozwałkować i udekorować: posmarować oliwą, potem twarogiem, szpinakiem i posypujemy serem. Na wierzchu można położyć oliwkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C (można zmniejszyć do 180 st. w trakcie pieczenia) przez około 15-20 minut najlepiej cały czas kontrolować zrumienienie pizzy i trzymać ją tak długo aż jej złoty kolor stanie się dla nas satysfakcjonujący.
Do dekoracji użyłam świeżych listków bazylii.
Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.