piątek, 28 maja 2010

Mini... malistycznie

Mini-pizza ze szpinakiem


Pizza często gości na moim stole. W moim rodzinnym domu zazwyczaj jadamy ją na kolację!



Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
4 dkg drożdży,
1/2 łyżeczki  cukru,
pół szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść maki pszennej (do posypania i rozwałkowania ciasta).

Składniki na farsz:

1/2 opakowania mrożonego szpinaku,
kostka twarogu chudego,
3 łyżki śmietany,
ser żółty (dowolny),
mieszanka ziół (dowolnych, mogą być prowansalskie, ja użyłam własnej mieszanki),
sól, pieprz.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do mąki i odstawić na  15 minut aby podrosły. potem zagnieść drożdże z mąką dodając oliwę oraz szczyptę soli. Dokładnie wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut (wydaje mi się, że można na dłużej).
szpinak podsmażyć na oliwie, dodać zioła i drobinę soli. Można też wcisnąć ząbek czosnku. Twaróg wymieszać ze śmietaną. Doprawić lekko do smaku solą i pieprzem.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 8 kulek, każdą z nich rozwałkować i udekorować: posmarować oliwą, potem twarogiem, szpinakiem i posypujemy serem. Na wierzchu można położyć oliwkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st.C (można zmniejszyć do 180 st. w trakcie pieczenia) przez około 15-20 minut najlepiej cały czas kontrolować zrumienienie pizzy i trzymać ją tak długo aż jej złoty kolor stanie się dla nas satysfakcjonujący.
Do dekoracji użyłam świeżych listków bazylii.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...