Przejdź do głównej zawartości

Orzeźwiający chłodnik

Chłodnik litewski


Chłodnik z botwinki jest idealny na upalne dni! Nic tak nie orzeźwia jak ta kwaskowata zupka...


Składniki:

po pęczku: botwiny, rzodkiewki i kopru (może być też szczypiorek),
świeży ogórek,
szklanka wody z ogórków kiszonych,
jogurt, kefir, maślanka lub zsiadłe mleko,
woda (jeśli np. jogurt jest zbyt gęsty, ale nie koniecznie), 
sól, pieprz,
2 łyżeczki musztardy.


Botwinę w całości (czyli zarówno liście jak i korzeń) siekamy drobno i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na mniej więcej 5 minut. W dużym, głębokim naczyniu mieszamy ze sobą: drobno posiekany ogórek, koperek, przestudzoną botwinkę (odsączoną z wody!), posiekaną rzodkiewkę. Zalewamy wszystko sokiem z ogórków oraz kefirem (dobrym pomysłem jest też mieszanka kefiru oraz maślanki; ja tym razem użyłam samego jogurtu, który dodatkowo rozcieńczyłam wodą mineralną niegazowaną). W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos do doprawienia: z odrobiną jogurtu (bądź śmietany) mieszamy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz musztardę. Wlewamy do chłodnika i wszystko dokładnie mieszamy...  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.