sobota, 8 maja 2010

Pożywna sałata

Sałatka z czarnymi i zielonymi oliwkami


Sałatki w zasadzie jadam codziennie. Podzielę się z Wami taką, którą jadam bardzo często. Jest ona pełnowartościowa, więc może stanowić sycący lunch do pracy.


Składniki:

mieszanka sałat,
pół słoiczka czarnych i zielonych oliwek,
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach,
1/2 cebuli (najlepiej czerwonej)
2 jajka ugotowane na twardo

Sos:

pół szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki śmietany,
2 łyżeczki majonezu,
łyżeczka musztardy chrzanowej,
sok z cytryny
sól i cukier,
kolorowy pieprz grubo zmielony (albo rozgnieciony w moździerzu),
zmiażdżony ząbek czosnku,
drobno posiekany szczypiorek.

Wszystkie składniki kroimy, rwiemy, jak kto woli na małe bądź większe kawałki (np. oliwki zielone wrzucam w całości, a czarne kroję na pół). Białko w jajku oddzielamy od żółtka. Białko drobno kroimy i wrzucamy do sałatki. Natomiast żółtko przyda się nam do zrobienia sosu. najpierw ugotowane żółtka rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy jogurt, majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny. Dodajemy też czosnek i szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, szczyptą cukru. Można też do sosu dodać kapkę oliwy z oliwek ;)
Sałatę podajemy z gotowym sosem.
Jest ona bardzo pożywna i smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...