Przejdź do głównej zawartości

Pożywna sałata

Sałatka z czarnymi i zielonymi oliwkami


Sałatki w zasadzie jadam codziennie. Podzielę się z Wami taką, którą jadam bardzo często. Jest ona pełnowartościowa, więc może stanowić sycący lunch do pracy.


Składniki:

mieszanka sałat,
pół słoiczka czarnych i zielonych oliwek,
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach,
1/2 cebuli (najlepiej czerwonej)
2 jajka ugotowane na twardo

Sos:

pół szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki śmietany,
2 łyżeczki majonezu,
łyżeczka musztardy chrzanowej,
sok z cytryny
sól i cukier,
kolorowy pieprz grubo zmielony (albo rozgnieciony w moździerzu),
zmiażdżony ząbek czosnku,
drobno posiekany szczypiorek.

Wszystkie składniki kroimy, rwiemy, jak kto woli na małe bądź większe kawałki (np. oliwki zielone wrzucam w całości, a czarne kroję na pół). Białko w jajku oddzielamy od żółtka. Białko drobno kroimy i wrzucamy do sałatki. Natomiast żółtko przyda się nam do zrobienia sosu. najpierw ugotowane żółtka rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy jogurt, majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny. Dodajemy też czosnek i szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, szczyptą cukru. Można też do sosu dodać kapkę oliwy z oliwek ;)
Sałatę podajemy z gotowym sosem.
Jest ona bardzo pożywna i smaczna.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.