Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczkowy potwór

Kruche ciasteczka z dodatkami

Ciasteczka znakomite na śniadanie, do jogurtu bądź do kawy.Chociaż nie są zupełnie pozbawione kalorii, to i tak są bardzo zdrowe zawierają mało cukru i posiadają bakalie i czekoladę, które dodają energii!

 

Składniki:


1/2 kostki margaryny,
łyżka oliwy z oliwek,
3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
3 łyżki otrębów pszennych,
garść rozdrobnionych orzechów ziemnych,
garść rodzynek,
kilka kostek gorzkiej czekolady (rozdrobnionej),
garść sezamu,
garść pestek dyni,
3 łyżki miodu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu.

Z margaryny, mąki i otrębów oraz łyżki oliwy i miodu zagniatamy ciasto. Kiedy będzie w miarę gładkie dodajemy: orzechy, rodzynki, czekoladę oraz przyprawy (cynamon i imbir). z ciasta formujemy małe kuleczki i rozgniatamy na płasko na blasze by powstały "talarki". Inny sposób to: zrobić z ciasta walec, a następnie kroić plasterki. Poszczególne plasterki dodatkowo rozpłaszczyć na blasze. Na części ciastek ułożyć pestki dyni, a na części ziarenka sezamu. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.