Przejdź do głównej zawartości

Kawałek Hiszpanii

Gazpacho


Jest to chłodnik popularny w Hiszpanii, idealny na gorące dni! Jeśli chodzi o mnie, to ja się w tej potrawie zakochałam! Mogłabym ją pić hektolitrami.   A poza tym jest bardzo dietetyczna, polecam osobom, które dbają o linię! Podaję tu przepis na tradycyjne gazpacho. Są również inne odmiany tej zupy.


Składniki:


1 czerwona papryka,
3 pomidory,
1 ogórek,
3 ząbki czosnku,
1 mała czerwona cebula,
1 kromka czerstwego chleba (dobrze sprawdza się razowy),
300 ml wody,
3 łyżki octu winnego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.

Pomidory pozbawiamy skórki, poprzez wcześniejsze ich sparzenie. Kroimy w kostkę (lub w dowolne, drobne kawałki. Ogórek, paprykę oraz cebulkę również kroimy. Z wody, octu winnego, oliwy, cukru i soli robimy marynatę i zalewamy nią warzywa. Do środka kruszymy kromkę chleba. Można doprawić odrobiną pieprzu kolorowego.
Najlepiej zostawić w lodówce na około 2 dni, by warzywa odpowiednio się zamarynowały. W tym czasie składniki dojrzeją i lekko sfermentują. Zupa może być przechowywana w lodówce przez tydzień. Przed podaniem dokładnie ją miksujemy. Podajemy w towarzystwie świeżych ziół (idealnie pasuje tu bazylia).

Komentarze

  1. very good blog, congratulations
    regard from Resu Catalonia
    thank you

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.