Przejdź do głównej zawartości

Niedzielny obiad na świeżym powietrzu...

Tarta ze szparagami i kozim serem



Tarta to idealne danie, zarówno aby zachwycić podniebienie, jak i zmysł wzroku. Można ją zrobić stosując zarówno wyszukane, drogie składniki, jak i dość tanie (tarta z ziemniakami i cebulą!), a i tak sprawia wrażenie wykwintnej. Robiąc tę tartę inspirowałam się przepisem na "serową tartę ze szczypiorkiem" z książki Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów Orlanda Murriniego.


Składniki na ciasto:

3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/2 margaryny (bądź masła),
sól.

Składniki na farsz:

1 pęczek białych szparagów,
225 g koziego sera,
150 ml śmietany,
3 jaja,
pęczek zielonej pietruszki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
sałata z pomidorami do podania.

Z mąki i masła zagnieść kruche ciasto i zostawić na jakiś czas w lodówce, aby się schłodziło. szparagi obrać i gotować w lekko osolonej wodzie. W misce utrzeć kozi ser, śmietanę i żółtka, aż do gładkiej konsystencji. Do otrzymanej mieszaniny dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ubitą pianę z dodatkiem szczypty soli. doprawić pieprzem, gałką muszkatołową. 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną formę do tarty, najlepiej obciążyć suchą fasolą bądź grochem (podpatrzone u Pascala). Piec przez 10-15 minut. Następnie wyjąć ciasto (najlepiej jeśli "odpocznie" przez 15 minut). 
Na gotowy spód wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć promieniście ugotowane szparagi. Całość piec w temperaturze 190 st. C przez 20-30 minut.
Podajemy z sałatką (moja to: pomidory + sałata lodowa  + winegret). Można też posypać posiekaną pietruszką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...