Przejdź do głównej zawartości

Niedzielny obiad na świeżym powietrzu...

Tarta ze szparagami i kozim serem



Tarta to idealne danie, zarówno aby zachwycić podniebienie, jak i zmysł wzroku. Można ją zrobić stosując zarówno wyszukane, drogie składniki, jak i dość tanie (tarta z ziemniakami i cebulą!), a i tak sprawia wrażenie wykwintnej. Robiąc tę tartę inspirowałam się przepisem na "serową tartę ze szczypiorkiem" z książki Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów Orlanda Murriniego.


Składniki na ciasto:

3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/2 margaryny (bądź masła),
sól.

Składniki na farsz:

1 pęczek białych szparagów,
225 g koziego sera,
150 ml śmietany,
3 jaja,
pęczek zielonej pietruszki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
sałata z pomidorami do podania.

Z mąki i masła zagnieść kruche ciasto i zostawić na jakiś czas w lodówce, aby się schłodziło. szparagi obrać i gotować w lekko osolonej wodzie. W misce utrzeć kozi ser, śmietanę i żółtka, aż do gładkiej konsystencji. Do otrzymanej mieszaniny dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ubitą pianę z dodatkiem szczypty soli. doprawić pieprzem, gałką muszkatołową. 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną formę do tarty, najlepiej obciążyć suchą fasolą bądź grochem (podpatrzone u Pascala). Piec przez 10-15 minut. Następnie wyjąć ciasto (najlepiej jeśli "odpocznie" przez 15 minut). 
Na gotowy spód wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć promieniście ugotowane szparagi. Całość piec w temperaturze 190 st. C przez 20-30 minut.
Podajemy z sałatką (moja to: pomidory + sałata lodowa  + winegret). Można też posypać posiekaną pietruszką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.