Tarta ze szparagami i kozim serem
Tarta to idealne danie, zarówno aby zachwycić podniebienie, jak i zmysł wzroku. Można ją zrobić stosując zarówno wyszukane, drogie składniki, jak i dość tanie (tarta z ziemniakami i cebulą!), a i tak sprawia wrażenie wykwintnej. Robiąc tę tartę inspirowałam się przepisem na "serową tartę ze szczypiorkiem" z książki Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów Orlanda Murriniego.
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki żytniej razowej,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/2 margaryny (bądź masła),
sól.
Składniki na farsz:
1 pęczek białych szparagów,
225 g koziego sera,
150 ml śmietany,
3 jaja,
pęczek zielonej pietruszki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
sałata z pomidorami do podania.
Z mąki i masła zagnieść kruche ciasto i zostawić na jakiś czas w lodówce, aby się schłodziło. szparagi obrać i gotować w lekko osolonej wodzie. W misce utrzeć kozi ser, śmietanę i żółtka, aż do gładkiej konsystencji. Do otrzymanej mieszaniny dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ubitą pianę z dodatkiem szczypty soli. doprawić pieprzem, gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną formę do tarty, najlepiej obciążyć suchą fasolą bądź grochem (podpatrzone u Pascala). Piec przez 10-15 minut. Następnie wyjąć ciasto (najlepiej jeśli "odpocznie" przez 15 minut).
Na gotowy spód wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć promieniście ugotowane szparagi. Całość piec w temperaturze 190 st. C przez 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz