Przejdź do głównej zawartości

Pizza i falafel... razem

Pizza z falafelem


W zasadzie jest to bardzo spontanicznie przeze mnie zrobiona pizza... z tego co akurat znalazłam w lodówce. Przepis na falafel umieszczę tu niebawem kiedy będę go robiła następnym razem.



Składniki dla 2 osób:

ciasto do pizzy (ja miałam kawałek zamrożonego ciasta,mniej więcej 1/2 ciasta do dużej pizzy),
3 kulki falafelu (można kupić gotowy, lub zrobić własny. Ja wykorzystałam własny zamrożony),
1/2 puszki pomidorów krojonych,
cebula,
oliwa z oliwek,
mozzarella,
 zioła prowansalskie,
świeże oregano,
sól, pieprz.

Na patelni należy rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie dodajemy do niej pomidory z puszki. Sos pomidorowy doprawiamy świeżym oregano solą i pieprzem, jeśli chcemy bardziej na ostro to można dodać ostrą papryczkę. Z ciasta, które miałam uformowałam dwa placki. Posmarować oliwą z oliwek, a następnie sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy pokrojony w plasterki falafel oraz mozzarellę, posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 15-20 minut (kiedy pizza osiągnie pożądany kolor).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.