Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowe szaleństwo!

Biszkopt z truskawkami

To ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. chociaż mama robiła je zupełnie inaczej - tzn. biszkopt robiła tak samo (bo to jest biszkopt wg jej receptury!). jeżeli chodzi o krem i galaretkę to już moja własna inwencja!



Składniki (ciasto na formę o średnicy 12 cm, płytką):

4 jajka,
6 łyżek gorącej wody,
1/2 szk. mąki ziemniaczanej,
1/2 szk. mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szk. cukru.

Masa:

serek mascarpone,
mały jogurt naturalny,
3 łyżki cukru pudru,
pokruszony biszkopt (odkrojony ze spodu ciasta),
2 płaskie łyżeczki agaru,
1 l dowolnego soku truskawkowego,
agar i sok truskawkowy można zastąpić gotową wegetariańską galaretką,
świeże truskawki!
(listek mięty do dekoracji)

Najpierw należy sporządzić biszkopt. Ten podobno zawsze się udaje (sprawdzony sposób mojej mamy). Białka oddzielić od żółtek. z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem odrobiny cukru. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem,dodając w trakcie ucierania 6 łyżek gorącej wody (która pomaga rozpuścić się drobinkom cukru). Żółtka wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodać pianę z białek i wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 160-170 st. C przez 30-40 minut (ja piekłam przez 40 min. w 160 z termoobiegiem i na wierzchu pojawiła się zbyt twarda skorupa moim zdaniem, więc może być krócej). 
Krem przyrządzić z serka mascarpone, pokruszonego biszkoptu (mniej więcej 2 łyżki), cukru pudru, jogurtu - wszystko dokładnie ze sobą zmiksować! Truskawki przekroić na połówki, można też posypać lekko cukrem, by lepiej się zachowały. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. jeżeli używamy agaru, to najpierw należy zagotować 1 l soku truskawkowego. Do gotującego  się soku dodać dwie płaskie łyżeczki agaru i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. przed nałożeniem kremu można lekko zwilżyć biszkopt (np. mieszaniną soku i rumu, lub innego alkoholu, lub mieszaniną kawy i alkoholu). Na nasączone ciasto nakładać krem z serka mascarpone, a następnie gęsto ułożyć truskawki. Całość delikatnie zalać cienką warstwą galaretki (wystudzonej!).

Komentarze

  1. Gdzie można kupić wegetariańska galaretkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tą galaretką to wydaje mi się, że można kupić ją w niektórych sklepach ze zdrową żywnością... ale taka na bazie soku owocowego i agaru też jest pyszna i pewnie lepsza niż gotowa z torebki ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...