Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy zawrót głowy... druga odsłona

Truskawkowe słodkości

Ciasto kawowo-truskawkowe

W czwartkowy wieczór otrzymałam w prezencie koszyczek truskawek. Trzeba było je wykorzystać w jakiś sposób jak najszybciej - zanim się zepsują. Dlatego postanowiłam zrobić truskawkowe ciasto - w zasadzie wyszła mi babka, bo ciasto niespodziewanie urosło (wszystko dlatego, że forma była za mała). Z pozostałych truskawek stworzyłam "truskawkowe czekoladki".


Składniki na truskawki w czekoladzie:

dowolna ilość truskawek
dowolna ilość mlecznej czekolady

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli w garnuszku wstawionym do większego garnuszka z wodą). W gorącej, rzadkiej czekoladzie maczamy truskawki (do połowy). Owoce wstawiamy do lodówki, aby czekolada stężała.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
 1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki oleju,
4 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Najpierw ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. następnie wsypujemy mąkę (pszenna+ziemniaczana) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. miksujemy przez chwilę. Margarynę roztapiamy w garnuszku i "w miarę" ostudzoną wlewamy do ciasta. Dodajemy olej oraz kawę. Całą masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy (można też posypać bułką tartą). Na wierzchu w dowolny sposób układamy dowolną ilość truskawek (opłukanych, obranych z szypułek i obtoczonych mąką ziemniaczaną). Pieczemy od 30 do 50 minut w temperaturze 180 st. C. Ja piekłam prawie godzinę, bo wybrałam za małą formę i po 30 minutach ciasto nadal było surowe. Dlatego najlepiej po upływie 30 minut - kontrolować stan surowości ciasta. Do dekoracji użyłam cukru pudru i listki świeżej mięty.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...