Przejdź do głównej zawartości

AKSAMITNA ZUPA Z CUKINII

Moja zupa została ozdobiona listkiem szałwii i złotym oregano, a podana została z miniwaflami ryżowymi. Zdjęcie zrobiła moja kochana siostrzyczka. 



Składniki:


 1 cebula,
4 ziemniaki (nieduże),
1 średnia cukinia (proporcje między ziemniakami a cukinią mogą być mniejsze; można nawet całkowicie zrezygnować z ziemniaków, żeby było bardziej dietetycznie),
kilka świeżych listków szałwii ( w przepisie był rozmaryn, więc tutaj z ziołami można jak najbardziej zaszaleć ;)),
ząbek czosnku,
500 ml  wywaru warzywnego (może być z kostki, ale takiej bez glutaminianu sodu!),
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
1 żółtko,
sól,
pieprz.

Cukinię i ziemniaki pokroić w kostkę. Posiekać cebulę. W rondlu  rozgrzać olej. Lekko zeszklić na nim najpierw cebulę. Potem dodać ziemniaki i cukinię. oprószyć solą, pieprzem i szałwią. Dokładnie wymieszać i smażyć około 1 minutę. Warzywa zalać wywarem, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 15 minut. Gotową zupę zmiksować. Powstały krem doprawić śmietaną wymieszaną z żółtkiem i ponownie zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Ozdobić listkami ziół. Podawać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym, lub z czym akurat ma się fantazję.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...