Przejdź do głównej zawartości

AKSAMITNA ZUPA Z CUKINII

Moja zupa została ozdobiona listkiem szałwii i złotym oregano, a podana została z miniwaflami ryżowymi. Zdjęcie zrobiła moja kochana siostrzyczka. 



Składniki:


 1 cebula,
4 ziemniaki (nieduże),
1 średnia cukinia (proporcje między ziemniakami a cukinią mogą być mniejsze; można nawet całkowicie zrezygnować z ziemniaków, żeby było bardziej dietetycznie),
kilka świeżych listków szałwii ( w przepisie był rozmaryn, więc tutaj z ziołami można jak najbardziej zaszaleć ;)),
ząbek czosnku,
500 ml  wywaru warzywnego (może być z kostki, ale takiej bez glutaminianu sodu!),
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
1 żółtko,
sól,
pieprz.

Cukinię i ziemniaki pokroić w kostkę. Posiekać cebulę. W rondlu  rozgrzać olej. Lekko zeszklić na nim najpierw cebulę. Potem dodać ziemniaki i cukinię. oprószyć solą, pieprzem i szałwią. Dokładnie wymieszać i smażyć około 1 minutę. Warzywa zalać wywarem, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 15 minut. Gotową zupę zmiksować. Powstały krem doprawić śmietaną wymieszaną z żółtkiem i ponownie zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Ozdobić listkami ziół. Podawać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym, lub z czym akurat ma się fantazję.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.