Przejdź do głównej zawartości

Inspirowane Ukrainą

Serowe placuszki

Ponieważ pod koniec czerwca wybierałam się na obóz naukowy na Ukrainę postanowiłam zrobić coś typowego dla kuchni wschodniosłowiańskiej, a jednocześnie coś bezmięsnego. Nie wiem czy na Ukrainie robi się właśnie takie placki, ale wykorzystałam typowe dla tej kuchni składniki, czyli biały ser, ziemniaki, mąka, cebula. Tego typu placki można podawać z gęstą kwaśną śmietaną - wtedy na pewno poczujemy klimat tamtych stron!


Składniki:


1 kostka białego sera,
1 żółta cebula,
4 młode ziemniaczki,
2 jajka,
1/2 szklanki żytniej mąki,
sól, pieprz.

Cebulkę należy drobno posiekać, a następnie zeszklić na odrobinie oleju. Resztę składników dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę, a następnie dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na dużej ilości oleju, kładąc mniej więcej łyżkę stołową masy i odsączać na papierowym ręczniku. można podawać z czosnkowym dipem. Pycha!!
Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki.
Żeby placuszki były lepiej strawne - do środka można dodać koperek bądź pietruszkę, ale nie jest to konieczne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.