Serowe placuszki
Ponieważ pod koniec czerwca wybierałam się na obóz naukowy na Ukrainę postanowiłam zrobić coś typowego dla kuchni wschodniosłowiańskiej, a jednocześnie coś bezmięsnego. Nie wiem czy na Ukrainie robi się właśnie takie placki, ale wykorzystałam typowe dla tej kuchni składniki, czyli biały ser, ziemniaki, mąka, cebula. Tego typu placki można podawać z gęstą kwaśną śmietaną - wtedy na pewno poczujemy klimat tamtych stron!
1 żółta cebula,
4 młode ziemniaczki,
2 jajka,
1/2 szklanki żytniej mąki,
sól, pieprz.
Cebulkę należy drobno posiekać, a następnie zeszklić na odrobinie oleju. Resztę składników dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę, a następnie dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na dużej ilości oleju, kładąc mniej więcej łyżkę stołową masy i odsączać na papierowym ręczniku. można podawać z czosnkowym dipem. Pycha!!
Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki.
Żeby placuszki były lepiej strawne - do środka można dodać koperek bądź pietruszkę, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz