Przejdź do głównej zawartości

Pesto z migdałami, bez sera...

Sos pesto


Może to nie jest prawdziwe pesto alla genovese, ale i tak jest bazyliowe, zielone i smakuje jak pesto. Orzeszki piniowe zastąpiłam zmielonymi migdałami, a parmezanu nie zastąpiłam niczym, poza tym wszystko zostaje bez zmian: oliwa, bazylia i czosnek :) Mniam! Weganie powinni się ucieszyć!



Składniki:

duży pęczek bazylii (widać na zdjęciu jak duży),
3/4 szklanki oliwy z oliwek,
4 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
5 łyżeczek mielonych migdałów.


Bazylię, 4 ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego czy blendera na jednolitą zieloną masę. Na koniec dodajemy zmielone migdały. Można też wrzucić od razu całe migdały lub płatki migdałowe i zmiksować. Z tych składników w rezultacie powinniśmy otrzymać 300 ml słoiczek pesto.


Komentarze

  1. prawdziwe nie prawdziwe, ważne że smakuje dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. z czym zjadałaś te pyszności?

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka z pomidorami, gotowana pszenica z pesto (bardzo ciekawy smak), i tradycyjnie z pieczywem. w konsumowaniu tego pesto pomogła mi mama ;) muszę powiedzieć, że po 24h nie było już po nim śladu...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.