Sos pesto
Może to nie jest prawdziwe pesto alla genovese, ale i tak jest bazyliowe, zielone i smakuje jak pesto. Orzeszki piniowe zastąpiłam zmielonymi migdałami, a parmezanu nie zastąpiłam niczym, poza tym wszystko zostaje bez zmian: oliwa, bazylia i czosnek :) Mniam! Weganie powinni się ucieszyć!
duży pęczek bazylii (widać na zdjęciu jak duży),
3/4 szklanki oliwy z oliwek,
4 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
5 łyżeczek mielonych migdałów.
Bazylię, 4 ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego czy blendera na jednolitą zieloną masę. Na koniec dodajemy zmielone migdały. Można też wrzucić od razu całe migdały lub płatki migdałowe i zmiksować. Z tych składników w rezultacie powinniśmy otrzymać 300 ml słoiczek pesto.
prawdziwe nie prawdziwe, ważne że smakuje dobrze :D
OdpowiedzUsuńz czym zjadałaś te pyszności?
OdpowiedzUsuńsałatka z pomidorami, gotowana pszenica z pesto (bardzo ciekawy smak), i tradycyjnie z pieczywem. w konsumowaniu tego pesto pomogła mi mama ;) muszę powiedzieć, że po 24h nie było już po nim śladu...
OdpowiedzUsuń