Przejdź do głównej zawartości

Porządki w lodówce

Pizza "coś z niczego"

Jakiś czas temu robiłam porządki w lodówce i proszę bardzo co stworzyłam! Prawdę mówiąc pizzę można zrobić niemalże ze wszystkiego. Wystarczy mieć dobry przepis na ciasto, a co do reszty to bez wahania puścić wodze fantazji.


Ciasto na pizzę:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
4 dkg drożdży,
1/2 łyżeczki  cukru,
pół szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na farsz:

1 mała cukinia,
pomidory z puszki (w całości),
mała cebula,
1/2 słoiczka oliwek zielonych nadziewanych papryką,
1 mozzarella,
kawałek żółtego sera,
oregano, rozmaryn,
sól i pieprz.

Ciasto przygotowujemy według przepisu podanego tutaj. W czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na niego cebulkę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dorzucamy cukinię pokrojoną w pół-talarki. Kiedy cukinia zmięknie wlewamy pomidory z puszki i dusimy wszystko razem, aż konsystencja sosu będzie odpowiednia (ani nie za rzadki, ani nie za gęsty). Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, można też dodać ząbek czosnku. Oliwki siekamy w plasterki, mozzarellę też, ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto dzielimy na cztery kule (wyjdą z tego cztery średniej wielkości pizze). Każdy placek smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, smarujemy sosem cukiniowo-pomidorowym, na wierzchu układamy posiekane oliwki i mozzarellę, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pizzę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 st. C przez około 15-20 minut (najlepiej z termoobiegiem).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.