Przejdź do głównej zawartości

Porządki w lodówce

Pizza "coś z niczego"

Jakiś czas temu robiłam porządki w lodówce i proszę bardzo co stworzyłam! Prawdę mówiąc pizzę można zrobić niemalże ze wszystkiego. Wystarczy mieć dobry przepis na ciasto, a co do reszty to bez wahania puścić wodze fantazji.


Ciasto na pizzę:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
4 dkg drożdży,
1/2 łyżeczki  cukru,
pół szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na farsz:

1 mała cukinia,
pomidory z puszki (w całości),
mała cebula,
1/2 słoiczka oliwek zielonych nadziewanych papryką,
1 mozzarella,
kawałek żółtego sera,
oregano, rozmaryn,
sól i pieprz.

Ciasto przygotowujemy według przepisu podanego tutaj. W czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na niego cebulkę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dorzucamy cukinię pokrojoną w pół-talarki. Kiedy cukinia zmięknie wlewamy pomidory z puszki i dusimy wszystko razem, aż konsystencja sosu będzie odpowiednia (ani nie za rzadki, ani nie za gęsty). Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, można też dodać ząbek czosnku. Oliwki siekamy w plasterki, mozzarellę też, ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto dzielimy na cztery kule (wyjdą z tego cztery średniej wielkości pizze). Każdy placek smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, smarujemy sosem cukiniowo-pomidorowym, na wierzchu układamy posiekane oliwki i mozzarellę, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pizzę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 st. C przez około 15-20 minut (najlepiej z termoobiegiem).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...