Gomasio
Ten "specyfik" to idealny substytut soli, chociaż zawiera jej o wiele mniej! Tradycja sporządzania gomasio wywodzi się z Japonii. Inne określenia to właśnie japońska sól sezamowa. Sam sezam jest ważnym składnikiem kuchni Dalekiego Wschodu.
Do zrobienia gomasio potrzebne są:
sezam lub siemię lniane,
sól morska,
rozgrzana patelnia,
moździerz.
Najlepiej jeśli sezam będzie zarówno jasny jak i ciemny, można też dodać siemię lniane, albo w ogóle całość wykonać z siemienia. Proporcje sezamu do soli powinny zawierać się w przedziale: 7:1 do 12:1. Wiadomo - im mniej soli tym lepiej! Moje gomasio zostało zrobione tylko z jasnego sezamu.
Na rozgrzanej suchej patelni prażymy sezam od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złocistego koloru. Pod koniec prażenia dosypujemy sól. Po uprażeniu rozcieramy sezam w moździerzu i gotowe!
Gomasio można posypywać różne potrawy (ryż, kasza, warzywa), świetnie też smakuje z pieczywem posmarowanym tylko masłem.
Po przygotowaniu gomasio można przechowywać do 2 tygodni, najlepiej w lodówce.
Też uwielbiam Gomasio, zawsze je mam w domu i dodaję do wszystkiego... nawet do słodkich rzeczy. Jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))