Przejdź do głównej zawartości

Zdrowa alternatywa dla soli

Gomasio

Ten "specyfik" to idealny substytut soli, chociaż zawiera jej o wiele mniej! Tradycja sporządzania gomasio wywodzi się z Japonii. Inne określenia to właśnie japońska sól sezamowa. Sam sezam jest ważnym składnikiem kuchni Dalekiego Wschodu.

Do zrobienia gomasio potrzebne są:

sezam lub siemię lniane,
sól morska,
rozgrzana patelnia,
moździerz.

Najlepiej jeśli sezam będzie zarówno jasny jak i ciemny, można też dodać siemię lniane, albo w ogóle całość wykonać z siemienia. Proporcje sezamu do soli powinny zawierać się w przedziale: 7:1 do 12:1. Wiadomo - im mniej soli tym lepiej! Moje gomasio zostało zrobione tylko z jasnego sezamu.
Na rozgrzanej suchej patelni prażymy sezam od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złocistego koloru. Pod koniec prażenia dosypujemy sól. Po uprażeniu rozcieramy sezam w moździerzu i gotowe! 
Gomasio można posypywać różne potrawy (ryż, kasza, warzywa), świetnie też smakuje z pieczywem posmarowanym tylko masłem.
Po przygotowaniu gomasio można przechowywać do 2 tygodni, najlepiej w lodówce.

Komentarze

  1. Też uwielbiam Gomasio, zawsze je mam w domu i dodaję do wszystkiego... nawet do słodkich rzeczy. Jest przepyszne!
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.