środa, 14 lipca 2010

Zapach kolendry...

Zupa z soczewicy z kolendrą


Szczerze mówiąc dopiero niedawno zaczęłam przekonywać się do smaku kolendry. Wcześniej bardzo dokuczał mi jej zapach. Natka kolendry idealnie podkreśla smak orientalnych potraw. Zupa z soczewicy, którą tu przedstawiam jest bardzo prostą i tanią potrawą, a do tego niezwykle smaczną. Świeża kolendra i sok z cytryny są idealnymi dodatkami w tym wypadku.


Składniki:


3/4 szklanki soczewicy czerwonej,
2 łyżeczki przyprawy curry,
1/2 żółtej cebuli,
ząbek czosnku,
sok z 1/2 lub z całej cytryny,
pęczek świeżej kolendry,
olej lub oliwa z oliwek do smażenia,
litr bulionu warzywnego bądź samej wody, 
ewentualnie - sól, 
pieprz.


W rondelku/garnku należy zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Z dodatkiem czosnku następnie posypujemy cebulkę curry i wrzucamy soczewicę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Następnie wszystko zalewamy wodą, przykrywamy garnek i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy posiekaną kolendrę. Jeśli do zalania zupy dodaliśmy wodę, a nie bulion, można zupę doprawić do smaku solą. Jeśli wolimy bardziej pikantne potrawy można też dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Zupa jest dość rozgrzewająca, więc niekoniecznie jest odpowiednia na gorące lipcowe dni.

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczna-dodałam jeszcze pół papryczki peperoni

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...