Przejdź do głównej zawartości

Zapach kolendry...

Zupa z soczewicy z kolendrą


Szczerze mówiąc dopiero niedawno zaczęłam przekonywać się do smaku kolendry. Wcześniej bardzo dokuczał mi jej zapach. Natka kolendry idealnie podkreśla smak orientalnych potraw. Zupa z soczewicy, którą tu przedstawiam jest bardzo prostą i tanią potrawą, a do tego niezwykle smaczną. Świeża kolendra i sok z cytryny są idealnymi dodatkami w tym wypadku.


Składniki:


3/4 szklanki soczewicy czerwonej,
2 łyżeczki przyprawy curry,
1/2 żółtej cebuli,
ząbek czosnku,
sok z 1/2 lub z całej cytryny,
pęczek świeżej kolendry,
olej lub oliwa z oliwek do smażenia,
litr bulionu warzywnego bądź samej wody, 
ewentualnie - sól, 
pieprz.


W rondelku/garnku należy zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Z dodatkiem czosnku następnie posypujemy cebulkę curry i wrzucamy soczewicę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Następnie wszystko zalewamy wodą, przykrywamy garnek i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy posiekaną kolendrę. Jeśli do zalania zupy dodaliśmy wodę, a nie bulion, można zupę doprawić do smaku solą. Jeśli wolimy bardziej pikantne potrawy można też dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Zupa jest dość rozgrzewająca, więc niekoniecznie jest odpowiednia na gorące lipcowe dni.

Komentarze

  1. Bardzo smaczna-dodałam jeszcze pół papryczki peperoni

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.