sobota, 21 sierpnia 2010

Kokosanki-sułtanki

Kokosanki z rodzynkami


Nie mam pojęcia co się ze mną dzieje, ale ostatnio naprawdę przesadzam ze słodkościami... wcześniej dzielnie się przed nimi broniłam i jadłam zazwyczaj wytrawne potrawy, a już baaardzo rzadko sama robiłam słodycze. Na szczęście nie jem tego sama. Dziś delikatne kokosanki z rodzynkami - smacznego!



Składniki:


250 g wiórków kokosowych,
garść rodzynek sułtanek,
2 łyżki cukru,
2 jajka.

Żółtka utrzeć z cukrem na gładziutki kogel-mogel. białka ubić na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli). Do masy z żółtek wrzucić wiórki oraz rodzynki, dokładnie rozmieszać. na koniec połączyć z pianą z białek. Masa powinna być dosyć gęsta. Formujemy z niej niewielkie kuleczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (należy kontrolować, czy kuleczki nie przypalają się od spodu). 
i gotowe. posypane cukrem pudrem wyglądają uroczo!

7 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł. kokos z rodzynką w duecie. prawdziwie sułtańskie kuleczki. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają i równie świetny przepis;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te kuleczki...uwielbiam kokosanki zwłaszcza gdy na wierzchu są chrupkie a wewnątrz bardzoooo wilgotne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować takiego połączenia, bo zazwyczaj kokosanki to kokosanki, dodawałam orzechy, ale rodzynki? fajne

    OdpowiedzUsuń
  5. różne kokosanki robiłam.. ale w takiej formie jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak naprawdę te rodzynki znalazły się w kokosankach przypadkowo, miał być sam kokos, ale w ostatniej chwili zauważyłam, że mam jeszcze trochę rodzynek, więc postanowiła je urozmaicić.

    ... i właśnie te kokosanki takie są: "na wierzchu chrupkie a wewnątrz bardzoooo wilgotne" ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna jest ta słodka kokosowa prostota.. czasem nie warto się wzbraniac przed takimi małymi przyjemnościami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...