Przejdź do głównej zawartości

Kokosanki-sułtanki

Kokosanki z rodzynkami


Nie mam pojęcia co się ze mną dzieje, ale ostatnio naprawdę przesadzam ze słodkościami... wcześniej dzielnie się przed nimi broniłam i jadłam zazwyczaj wytrawne potrawy, a już baaardzo rzadko sama robiłam słodycze. Na szczęście nie jem tego sama. Dziś delikatne kokosanki z rodzynkami - smacznego!



Składniki:


250 g wiórków kokosowych,
garść rodzynek sułtanek,
2 łyżki cukru,
2 jajka.

Żółtka utrzeć z cukrem na gładziutki kogel-mogel. białka ubić na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli). Do masy z żółtek wrzucić wiórki oraz rodzynki, dokładnie rozmieszać. na koniec połączyć z pianą z białek. Masa powinna być dosyć gęsta. Formujemy z niej niewielkie kuleczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (należy kontrolować, czy kuleczki nie przypalają się od spodu). 
i gotowe. posypane cukrem pudrem wyglądają uroczo!

Komentarze

  1. ciekawy pomysł. kokos z rodzynką w duecie. prawdziwie sułtańskie kuleczki. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają i równie świetny przepis;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te kuleczki...uwielbiam kokosanki zwłaszcza gdy na wierzchu są chrupkie a wewnątrz bardzoooo wilgotne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować takiego połączenia, bo zazwyczaj kokosanki to kokosanki, dodawałam orzechy, ale rodzynki? fajne

    OdpowiedzUsuń
  5. różne kokosanki robiłam.. ale w takiej formie jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak naprawdę te rodzynki znalazły się w kokosankach przypadkowo, miał być sam kokos, ale w ostatniej chwili zauważyłam, że mam jeszcze trochę rodzynek, więc postanowiła je urozmaicić.

    ... i właśnie te kokosanki takie są: "na wierzchu chrupkie a wewnątrz bardzoooo wilgotne" ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna jest ta słodka kokosowa prostota.. czasem nie warto się wzbraniac przed takimi małymi przyjemnościami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.