Przejdź do głównej zawartości

Kokosanki-sułtanki

Kokosanki z rodzynkami


Nie mam pojęcia co się ze mną dzieje, ale ostatnio naprawdę przesadzam ze słodkościami... wcześniej dzielnie się przed nimi broniłam i jadłam zazwyczaj wytrawne potrawy, a już baaardzo rzadko sama robiłam słodycze. Na szczęście nie jem tego sama. Dziś delikatne kokosanki z rodzynkami - smacznego!



Składniki:


250 g wiórków kokosowych,
garść rodzynek sułtanek,
2 łyżki cukru,
2 jajka.

Żółtka utrzeć z cukrem na gładziutki kogel-mogel. białka ubić na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli). Do masy z żółtek wrzucić wiórki oraz rodzynki, dokładnie rozmieszać. na koniec połączyć z pianą z białek. Masa powinna być dosyć gęsta. Formujemy z niej niewielkie kuleczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (należy kontrolować, czy kuleczki nie przypalają się od spodu). 
i gotowe. posypane cukrem pudrem wyglądają uroczo!

Komentarze

  1. ciekawy pomysł. kokos z rodzynką w duecie. prawdziwie sułtańskie kuleczki. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają i równie świetny przepis;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te kuleczki...uwielbiam kokosanki zwłaszcza gdy na wierzchu są chrupkie a wewnątrz bardzoooo wilgotne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować takiego połączenia, bo zazwyczaj kokosanki to kokosanki, dodawałam orzechy, ale rodzynki? fajne

    OdpowiedzUsuń
  5. różne kokosanki robiłam.. ale w takiej formie jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak naprawdę te rodzynki znalazły się w kokosankach przypadkowo, miał być sam kokos, ale w ostatniej chwili zauważyłam, że mam jeszcze trochę rodzynek, więc postanowiła je urozmaicić.

    ... i właśnie te kokosanki takie są: "na wierzchu chrupkie a wewnątrz bardzoooo wilgotne" ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna jest ta słodka kokosowa prostota.. czasem nie warto się wzbraniac przed takimi małymi przyjemnościami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...