czwartek, 12 sierpnia 2010

Pyszna przekąska

Paluchy z kminkiem i rozmarynem


Takie paluszki są prawie jak włoskie grissini. Można do nich też dodać starty ser i suszone pomidory.



Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki żytniej,
1 szklanka mąki pszennej,
4 dkg drożdży,
jeden lub dwa pomidory,
1/2 szklanki ciepłej wody,
1/2 łyżeczki cukru,
oliwa z oliwek,
sól.
dodatki:
gruboziarnista sól morska,
kilka łyżeczek drobno posiekanych listków rozmarynu,
kilka łyżeczek kminku,
rozmącone jajko.

Ciasto wyrabiamy jak na pizzę: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, dodać do mąki i odstawić na  15 minut aby podrosły. Potem zagnieść drożdże z mąką dodając oliwę oraz szczyptę soli. dokładnie wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut
Do ciasta podczas wyrabiania dodać obranego ze skórki, pozbawionego nasion, zmiksowanego pomidora (nada paluchom ładniejszego koloru i przyjemniejszego "pizzowego" smaku). gotowe ciasto dzielimy na dwie części. do jednej dodajemy kminek, do drugiej rozmaryn, formujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na dość gruby placek i kroimy w paseczki. każdy pasek "turlamy" formułując wałeczek. Następnie lekko traktujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą. 
Tak ukształtowane paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Taką przekąskę przyrządza się bardzo szybko - sprawdza się dla niezapowiedzianych gości!

4 komentarze:

  1. rozmaryn tak, kminek niekoniecznie.. byłoby pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. no ja też nie przepadam za kminkiem (chociaż powoli się przekonuję), ale są tacy co go uwielbiają. a poza tym kminek jest baaardzo zdrowy!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm lubię takie przekąski!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...