Przejdź do głównej zawartości

Pyszna przekąska

Paluchy z kminkiem i rozmarynem


Takie paluszki są prawie jak włoskie grissini. Można do nich też dodać starty ser i suszone pomidory.



Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki żytniej,
1 szklanka mąki pszennej,
4 dkg drożdży,
jeden lub dwa pomidory,
1/2 szklanki ciepłej wody,
1/2 łyżeczki cukru,
oliwa z oliwek,
sól.
dodatki:
gruboziarnista sól morska,
kilka łyżeczek drobno posiekanych listków rozmarynu,
kilka łyżeczek kminku,
rozmącone jajko.

Ciasto wyrabiamy jak na pizzę: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, dodać do mąki i odstawić na  15 minut aby podrosły. Potem zagnieść drożdże z mąką dodając oliwę oraz szczyptę soli. dokładnie wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut
Do ciasta podczas wyrabiania dodać obranego ze skórki, pozbawionego nasion, zmiksowanego pomidora (nada paluchom ładniejszego koloru i przyjemniejszego "pizzowego" smaku). gotowe ciasto dzielimy na dwie części. do jednej dodajemy kminek, do drugiej rozmaryn, formujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na dość gruby placek i kroimy w paseczki. każdy pasek "turlamy" formułując wałeczek. Następnie lekko traktujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą. 
Tak ukształtowane paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Taką przekąskę przyrządza się bardzo szybko - sprawdza się dla niezapowiedzianych gości!

Komentarze

  1. rozmaryn tak, kminek niekoniecznie.. byłoby pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. no ja też nie przepadam za kminkiem (chociaż powoli się przekonuję), ale są tacy co go uwielbiają. a poza tym kminek jest baaardzo zdrowy!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm lubię takie przekąski!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.