Przejdź do głównej zawartości

Śniadanie od serca

Pancakes z borówkami


Do placków dodałam samodzielnie zrobiony panir. Jest to rodzaj serka popularnego w Indiach, który sporządziłam samodzielnie, podobnie jak tofu, ale z mleka krowiego, a nie sojowego.


Składniki:


2 łyżki paniru,
1 śmietana (200 ml),
8 łyżeczek cukru,
1 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka sody,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka 3,2 %,
2 jajka (oddzielnie żółtko i białko),
2 łyżki oliwy z oliwek (do ciasta),
2 szklanki borówki amerykańskiej.

Oddzielnie ubijamy pianę z 2 białek. Resztę składników miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Do masy dodajemy  borówki, delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy pianę - delikatnie mieszamy.
Najsmaczniejsze placki są wtedy kiedy smażymy je na baaardzo małej ilości tłuszczu lub na całkowicie suchej patelni. Placuszki są mięciutkie i delikatne - po prostu rozpływają się w ustach.
Można podawać z miodem, syropem klonowym... mi dziś wystarczył cukier puder i cudownie pachnące płatki róży. Idealne!

Można dodać więcej serka (ja miałam tylko odrobinę, więc do placków dodałam niewiele...)

Komentarze

  1. Ale czym ten panir różni się do zwykłego sera białego np.takiego jak robi moja babcia z mleka krowiego?:-|)

    A śniadania od serca.. zawsze w sobotę się staram robić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja babcia prawdopodobnie robi ser z zsiadłego mleka, lub zakwasza mleko kwaśną śmietaną (przynajmniej tak to się robi w mojej rodzinie). panir robimy ze świeżego słodkiego mleka i zakwaszamy odrobiną soku z cytryny (babcie na pewno tego nie robią przy wyrobie twarogu)
    Panir różni się też konsystencją (jeśli jest dobrze odciśnięty to jest bardzo twardy-jak tofu). powinnaś zrobić i się przekonać ;) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. panir odcedza się tez od razu gorący po zakwaszeniu cytryną - nie czeka się do jego wystygnięcia jak to jest w przypadku tradycyjnego twarogu. myślę, że to też wpływa na to, że ten jest inny...
    w Indiach panir przyrządza się z mleka bawolego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy ten ser. pierwszy raz o nim słyszę. może i ja kiedyś spróbuję taką domową serową produkcję uskutecznić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaciekawił mnie ten ser. a takie śniadanie zjadłabym w mig :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię oglądać śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.