Pancakes z borówkami
Do placków dodałam samodzielnie zrobiony panir. Jest to rodzaj serka popularnego w Indiach, który sporządziłam samodzielnie, podobnie jak tofu, ale z mleka krowiego, a nie sojowego.
Składniki:
2 łyżki paniru,
1 śmietana (200 ml),
8 łyżeczek cukru,
1 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka sody,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka 3,2 %,
2 jajka (oddzielnie żółtko i białko),
2 łyżki oliwy z oliwek (do ciasta),
2 szklanki borówki amerykańskiej.
Oddzielnie ubijamy pianę z 2 białek. Resztę składników miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Do masy dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy pianę - delikatnie mieszamy.
Najsmaczniejsze placki są wtedy kiedy smażymy je na baaardzo małej ilości tłuszczu lub na całkowicie suchej patelni. Placuszki są mięciutkie i delikatne - po prostu rozpływają się w ustach.
Można podawać z miodem, syropem klonowym... mi dziś wystarczył cukier puder i cudownie pachnące płatki róży. Idealne!
Można dodać więcej serka (ja miałam tylko odrobinę, więc do placków dodałam niewiele...)
Ale czym ten panir różni się do zwykłego sera białego np.takiego jak robi moja babcia z mleka krowiego?:-|)
OdpowiedzUsuńA śniadania od serca.. zawsze w sobotę się staram robić:)
Twoja babcia prawdopodobnie robi ser z zsiadłego mleka, lub zakwasza mleko kwaśną śmietaną (przynajmniej tak to się robi w mojej rodzinie). panir robimy ze świeżego słodkiego mleka i zakwaszamy odrobiną soku z cytryny (babcie na pewno tego nie robią przy wyrobie twarogu)
OdpowiedzUsuńPanir różni się też konsystencją (jeśli jest dobrze odciśnięty to jest bardzo twardy-jak tofu). powinnaś zrobić i się przekonać ;) polecam!
panir odcedza się tez od razu gorący po zakwaszeniu cytryną - nie czeka się do jego wystygnięcia jak to jest w przypadku tradycyjnego twarogu. myślę, że to też wpływa na to, że ten jest inny...
OdpowiedzUsuńw Indiach panir przyrządza się z mleka bawolego ;)
ciekawy ten ser. pierwszy raz o nim słyszę. może i ja kiedyś spróbuję taką domową serową produkcję uskutecznić;)
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie ten ser. a takie śniadanie zjadłabym w mig :)
OdpowiedzUsuńlubię oglądać śniadania :)
OdpowiedzUsuń